Natrag
21.2.2019 15:01

facebook

twitter

google

rss

dulist

Spingarda prvo vatreno oružje u Dubrovniku

26.11.2013 @ 14:54 Mia Njavro Zanimljivosti

Podijelite:

Prvi put se vatreno oružje spomenulo u Hrvatskoj daleke 1351. godine, i to u Dubrovniku. Vjerojatno se radilo o metalnoj cijevi iz koje se pomoću baruta ispucavao projektil.

Naime, u studenom 1351. godine Malo vijeće Dubrovačke Republike sklopilo je ugovor sa stanovitim Nikolom Teutonicusom o izradi jedne spingarde. Postoje pretpostavke da bi to mogao biti prvi zapis o vatrenom oružju na hrvatskim prostorima. Teško je točno reći što se podrazumijevalo pod navedenom spingardom. U talijanskom i španjolskom govornom području to je bila oznaka za rani oblik vatrenog oružja iz 14. stoljeća, piše Dnevno.hr.

Vjerojatno se radilo o metalnoj cijevi iz koje se pomoću baruta ispucavao projektil, pri čemu su dimenzije spingarde bile znatno manje od topa. Prema tome, spingarda je bila ponešto slična rudimentarnom obliku puške. Ipak, nije isključena mogućnost da je spingarda koja je 1351. godine spomenuta u Dubrovniku bila i hladno bacačko oružje. Bilo kako bilo, i prvi sljedeći spomen vatrenog oružja na hrvatskom prostoru nastao je u Dubrovniku. Riječ je o topovima koji se spominju u jednom zapisu iz 1378. godine.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana