Natrag
25.5.2018 18:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

Specijalističke uputnice bez vremenskog ograničenja

22.6.2012 @ 9:15 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Uputnice za specijalističke preglede od sada više neće biti vremenski ograničene. Odlučilo je to Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), donose hrvatski mediji.

Naime, te su uputnice dosad vrijedile 60 dana, a to se pokazalo kao jedan od ograničavajućih faktora za izdavanje "internih" bolničkih uputnica, te je odgovornost za upućivanje na specijalističke preglede bila potpuno prebačena na liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kako bi se razlikovale specijalističke uputnice koje se propisuju unutar bolničkih zdravstvenih ustanova i one koje izabrani doktori propisuju za specijalističke preglede, za bolničke uputnice ponovno je uveden termin "interne" uputnice. 

Oboljeli od rijetkih i kroničnih bolesti kao i bolesnici kod kojih se ne očekuje poboljšanje zdravstvenog stanja moći će lakše do ortopedskih pomagala koja nisu u popisu pomagala, na prijedlog nadležnog doktora (izabrani doktor ili specijalist). Osiguranici će moći ubuduće bez vremenskih ograničenja, na dulji rok ostvariti pravo na pomagalo koje nije utvrđeno u popisu pomagala, a koje im je bilo ranije odobravano. Ta će novina uvelike olakšati put do ortopedskih pomagala i ukinuti nepotrebno administriranje. 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana