Aktualno

SPECIJALISTICA ISTANČANOG NJUHA Ovo je Molly i već je nanjušila 60 kilograma marihuane

SPECIJALISTICA ISTANČANOG NJUHA Ovo je Molly i već je nanjušila 60 kilograma marihuane

Razigrana, a opet disciplinirana. Mješanka labradora i belgijskog ovčara, kujica Molly, pravi je službeni policijski pas, a nedavno je imala i svoju prvu veliku zapljenu.

Nanju­šila je preko 60 kilograma marihuane na graničnom prijelazu Nova Sela i tako raskrinkala dvojicu crnogorskih državljana u pokušaju prijenosa preko granice gotovo šest milijuna kuna vrijednog ‘plijena’. Izabravši vjerojatno najteži put, prilikom kojeg su morali prijeći nekoliko graničnih prijalaza kako bi izašli na autoput, krijumčari nisu računali da će im na kraj stati Mollyin istančan njuh. Nakon njezina ‘ulova’, policija je javnosti predstavila detalje, a Molly kao da nije primijetila nikoga u velikoj prostoriji policijske postaje prepune ljudi. Oči su joj samo bile uprte u njezinog vodiča – poli­cijskog službenika za graničnu kon­trolu u Policijskoj postaji Gruda Maria Žigića.

SPECIJALISTICA ISTANČANOG NJUHA Ovo je Molly i već je nanjušila 60 kilograma marihuane

‘Njezina je priča specifična’
Prije nego što je njihova zajednička priča počela, ova trogodišnja kujica živjela je dvije godine kod jedne bake u Zagrebu. Međutim, kada se baka razboljela, dala ju je susjedu koji je posebno vješt s psima i on ju je izdre­sirao da bi mogla proći testove koje MUPtraži. Tada je novi voditelj MUP-a u Zagrebu odlučio proširiti krug te uzeti i pse s ponešto drukčijim pri­čama poput onih iz azila, kako ne bi samo kupovali skupocjene pse za koje bi nerijetko trebali izdvojiti od dvije do tri tisuće kuna. Tako je krenuo Mollyin put prema policijskoj službi i njezinu vodiču.
Prvi su se put, otkriva nam Žigić, susreli prošle godine. U prosincu je u Zagrebu krenuo s tečajem za vodiče službenih pasa za detekciju droga, eksploziva i zaštitno tragačke namjene, a obuka je završila 8. lipnja 2018. i tada je Molly ušla u službu. Ovaj policijski službenik na tečaj je krenuo upravo zbog velikog prometa droga na granič­nim prijelazima, a kako i sam radi u Odjelu za droge, Molly mu je na pose­ban način svojevrsna ‘desna ruka’. Treba dodati i da je Žigić 2017. godine bio dobitnikom jedne od ukupno dvije dodijeljene pojedinačne nagrade Mini­starstva unutarnjih poslova, pri čemu je ovaj 30-godišnji policajac nagra­đen upravo zbog iznimnih rezultata na graničnim prijelazima. Nakon ove nagrade ponuđeno mu je pohađanje tečaja za vodiča i tako je na scenu stupri otkrivanju većih količina droga pila i Molly. ­

‘Najbitnije je povjerenje’
Ova kujica povremeno živi sa svojim vodičem, iako bi po pravilu bilo ide­alno kad bi njihov suživot bio kon­stantan. Iako im okolnosti katkada ne dopuštaju druženje i kod kuće, zajedno su ‘na terenu’ u Policijskoj postaji Gruda.

— Kad izađe u kontrolu na granič­nom prijelazu, poanta ju je, kao i u svakodnevici, zaigrati da traži lopticu. Toliko je izdresirana da je i počne tra­žiti, a ne traži konkretno drogu. Cijela šestomjesečna obuka koju je Molly prošla za cilj je imala priviknuti je na maženje i igru. Sve funkcionira po principu pozitivnog nagrađivanja. Kad posao odradi dobro dobije lopticu, ako ne odradi, nema joj ništa. Onda se kao i čovjek pita zašto. Ma, i pamet­niji su od ljudi – ističe Žigić te otkriva kako je u cijeloj priči najvažniji kontakt između psa i vodiča.

SPECIJALISTICA ISTANČANOG NJUHA Ovo je Molly i već je nanjušila 60 kilograma marihuane

— Najbitnije je uz to i povjerenje koje među nama vlada. Ona zapravo ne traži drogu nego igru. Njoj je lop­tica sve – govori nam njezin vodič te ne skriva ponos posljednjom Mollyi­nom velikom zapljenom.

— Molly je relativno kratko u ovome poslu, oko pola godine, ali imala je već nekoliko zapljena, doduše manje vrijed­nosti od otprilike 10 grama droge. Ipak, ova na Novim Selima prvi joj je ‘ulov’ ovih razmjera. Obučena je isključivo za drogu, a može nanjušiti već i pola grama, toliko joj je njuh istančan i jači od čovjekovog – priča Mollyin vodič.

Molly ‘u akciji’
Službeni policijski pas na graničnom prijelazu kreće u akciju nakon osno­vane sumnje da netko od putnika pre­vozi ilegalne supstance. Kontrolira se otprilike svaki drugi automobil, a Molly izlazi samo ako policajci uoče nepravil­nosti. Služba policijskog psa traje naj­više šest do osam godina tako da je pred ovom kujicom još dug put, a zacijelo i mnogo zapljena jer, iako u posljednje vrijeme, prema informacijama iz Poli­cijske uprave dubrovačko-neretvanske, krijumčari drogama izbjegavaju prije­nos preko juga Hrvatske, ipak se neki, poput crnogorskih državljana koje je Molly ‘uhvatila’ ‘ohrabre’ prijeći neko­liko granica kako bi ostvarili svoj naum. Molly bi uskoro mogla dobiti još ‘struč­nog društva’ s obzirom da u Zagrebu stalno nabavljaju nove pse koji će proći posebnu MUP-ovu obuku.

Velike Žigićeve zapljene
Inače, policijski službenik Mario Žigić rodom je iz Vinkovaca. Policij­sku akademiju završio je 2009. godine u Zagrebu, a 2010. godine počeo je raditi u Policijskoj postaji Gruda kao policijski službenik za graničnu kon­trolu. Godine 2012. imao je prvu veću zapljenu prilikom koje je pronađeno 25 kilograma marihuane. Tijekom osmo­godišnjeg rada (do 2017. kada mu je zbog uspjeha i nagrađen MUP-ovom nagradom), spriječio je krijumčarenje 10 većih količina droga, a samo u toj 2017. godini tijekom ulazne granične kontrole, u četiri odvojena slučaja, pro­našao je preko 35 kilograma marihuane i gotovo osam kilograma heroina.


STROGI KRITERIJI
Kako postati vodič službenog policijskog psa?

Da bi policijski službenik postao vodič službenog poli­cijskog psa, potrebno je zadovoljiti nekoliko kriterija. Naime, osoba ne smije biti starija od 30 godina, uz iznimku policijskih službenika koji rade na radnim mje­stima vodiča službenih pasa uz uvjet da će po završetku tečaja raditi na tim poslovima od šest do osam godina koliko traje radni vijek službenog psa. Trebaju to biti i osobe s najmanje tri godine iskustva na poslovima poli­cijskog službenika od čega u zadnje dvije godine moraju dobiti najmanje godišnju ocjenu ‘uspješan’. Isto vrijedi i za godišnje psihofizičke provjere. Budući vodiči moraju biti bez stegovnih neurednosti te iskazati sklonost i zain­teresiranost za rad sa službenim psima. Naravno, važno je i da imaju mogućnost držati psa kod svoje kuće.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist