Natrag
18.12.2018 12:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

Spašena 161 osoba

2.7.2013 @ 21:49 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

U prvih šest mjeseci ove godine tijekom 96 akcija traganja i spašavanja na moru spašena je 161 osoba, 6 osoba je smrtno stradalo, a tri su ozlijeđene.

 
U akcijama koje je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) sa sjedištem u Rijeci, do 1. srpnja  spašeno je 5 brodova te 38 jahti i brodica.
 
Razlog najvećeg broja poziva upomoć su kvar motora na plovilima i nesposobnost plovidbe, te potreba medicinske pomoći. Od početka godine nasukalo se 15 plovila,  na 7 ih je izbio požar, a 9 ih je potonulo. Spašavana su tri kupača, jedan daskaš i ronilac na dah.
 
Uglavnom je riječ o plovilima pod stranim zastavama ili u čarteru, a spašavane osobe najčešće su strani državljani.
 
Osim redovitog slušanja vremenske prognoze, svim se nautičarima preporuča povremena obnova stečenih znanja o upravljanju jahtama i brodicama,  pridržavanje pravila i propisa o sigurnosti plovidbe, te usklađivanje plovidbe vremenskim uvjetima na moru. Kupačima se preporuča ostanak u granicama obilježenih kupališta.
 
Za sve koji zatrebaju pomoć tijekom plovidbe ističemo 24-satno dežurstvo na besplatnom broju 195 Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC)
 
U akcijama traganja i spašavanja na moru sudjeluju djelatnici lučkih kapetanija i ispostava s plovilima, po potrebi zrakoplovi Obalne straže, tegljačke i ekološke jedinice, pomorska policija,  a nerijetko se priključuju i plovila u privatnom vlasništvu.
 
Tijekom 2012. godine u 365 akcija spašeno je 825 osoba i 167 plovila, smrtno je stradalo 17, nestale su 4, a ozlijeđene 42 osobe.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana