Zanimljivosti

SORKOČEVIĆ ILI AMERIČKI PREDSJEDNIK? Pogreška cijenu poštanske marke podigla s tri kune na tisuću eura

SORKOČEVIĆ ILI AMERIČKI PREDSJEDNIK? Pogreška cijenu poštanske marke podigla s tri kune na tisuću eura

Sretnici koji su na kioscima ili u poštanskim uredima u Dalmaciji za 3,10 kuna kupili poštansku marku s likom koji je trebao predstavljati dubrovačkog skladatelja iz 18. stoljeća Luku Sorkočevića sada posjeduju filatelističku rijetkost koja je na nedavnim aukcijama dosegla cijenu od više tisuća eura.

Naime, Hrvatska je pošta u sklopu serije Znameniti Hrvati umjesto Sorkočevića greškom otisnula portret američkog predsjednika Thomasa Jeffersona. U seriji znameniti Hrvati iz 2015. godine izdane su tri marke: Josip Juraj Strossmayer, Ivan Supek i Luka Sorkočević. Kad je riječ o trećoj marci, onoj s motivom Luke Sorkočevića, dogodila se greška u dizajnu. Naime, umjesto njegova portreta na marci je otisnut portret Thomasa Jeffersona – kažu iz Hrvatske pošte, piše Večernji.

Portret američkog predsjednika koji je dizajnerica koju je angažirala Hrvatska pošta koristila misleći da je riječ o Sorkočeviću naslikao je Rembrandt Peale 1805. godine i u raznim se izvorima krivo koristi kao prikaz hrvatskog skladatelja. Pogrešku je HP uočio prije datuma izdanja, 21. travnja 2015. godine, međutim na području Dalmacije i prije datuma izdavanja već su prodane 22 marke.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Hrvatska pošta/Reddit

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist