Aktualno

SOLITUDO I MOKOŠICA Natječaj za dubrovačku stanogradnju krajem godine

Na proljeće iduće godine trebali bi biti gotovi prvi stanovi po modelu dubrovačke stanogradnje. Riječ je o 43 stana na području Mokošice koji se grade u suradnji s Ministarstvom branitelja.

No, ono što već neko vri­jeme zanima mlade obitelji s neriješe­nim stambenim pitanjem jest datum raspisivanja natječaja za listu prven­stva za dodjelu stanova. A prije samog natječaja Grad Dubrovnik mora odre­diti i krit erije po kojima će se stanovi dodjeljivati. No sve se to neće dogoditi prije kraja godine pa će svi oni zainte­resirani za stanove još neko vrijeme biti u neizvjesnosti.

Kriteriji se rade
Naime, iz Grada Dubrovnika ističu kako su kriteriji za dodjelu stanova još u procesu izrade. Ovdje treba podsjetiti kako je gradonačelnik Mato Franković, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, rekao kako uvjete i kriterije natječaja neće on sam napisati i objaviti ih već će o svemu raspravljati Gradsko vijeće, a predložio je i radne sastanke u okviru klubova vijećnika. Potaknulo ga je na to i razmišljanje vijećnika Vida Bodano­vića koji smatra kako bi razdoblje unu­tar kojega se stanovi daju u najam tre­balo biti duže od predloženih 10 godina, odnosno po njemu bi bilo učinkovitije da Grad u kontroli ostane duže vrijeme, odnosno da stanove prodaje na svoje­vrsni leasing. Naime, prema sadašnjim planovima, stanovi bi se trebali dati u najam na 10 godina po 1500 kuna mje­sečno, a nakon toga stan će se moći kupiti, s tim da će mjesečni najam ući u cijenu stana.

Zašto se oteže s natječajem?
Iako se raspisivanje natječaja za listu prvenstva najavljuje već neko vrijeme, a prema informacijama iz Gradske uprave isti je već trebao biti raspisan krajem prošle, početkom ove godine, to se još neko vrijeme neće dogoditi.

— Raspisivanje natječaja za listu prvenstva očekujemo do kraja ove godine – ističu za duList iz Grada Dubrovnika.
Po dosadašnjoj praksi, lista prven­stva nije se utvrđivala skoro pa pred kraj izgradnje stanova, no gradonačel­nik je u ožujku i za to dao objašnjenje.

— Razgovarajući s Ministarstvom bra­nitelja i Agencijom za POS sugerirano nam je da u samo raspisivanje natje­čaja ne idemo sad, već početkom iduće godine budući da će zgrade biti gotove na proljeće, a sve kako se tijekom grad­nje ne bi stvarali problemi izvođačima – rekao je Franković.

— Mislili smo natječaj raspisati počet­kom ove godine, ali nam je rečeno kako ćemo mi odabrati 43 obitelji, a onda će investitori, izvođači i nadzor imati pro­blem jer ‘evo njih prekosutra na gradi­lište’ – ja ne bih ovo ovdje, ono ondje…’. To se dakle u praksi pokazalo iznimno loše. Stoga su nam sugerirali da s natje­čajem pričekamo do početka iduće godine – objasnio je.

Uz stanove u Mokošici, Grad Dubrov­nik planira dubrovačku stanogradnju i u Solitudu. Tijekom ove godine trebala bi se izraditi projektna dokumentacija za 50 stanova u tri zgrade u ovom nase­lju, a za taj projekt su u projekcijama Proračuna za iduće dvije godine pla­nirana sredstva od 50 milijuna kuna. Ipak, cijene nekretnina u Mokošici i Solitudu su različite. Stoga nas je zani­malo i hoće li slijedom toga uvjeti za dodjelu stanova biti drukčiji. Odgovor nismo dobili. • AFR

Pročitajte još

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Devet novih sumnji na koronavirus, Hrvatska je spremna i na zatvaranje granice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija