Aktualno

SOLITUDO I MOKOŠICA Natječaj za dubrovačku stanogradnju krajem godine

SOLITUDO I MOKOŠICA Natječaj za dubrovačku stanogradnju krajem godine

Na proljeće iduće godine trebali bi biti gotovi prvi stanovi po modelu dubrovačke stanogradnje. Riječ je o 43 stana na području Mokošice koji se grade u suradnji s Ministarstvom branitelja.

No, ono što već neko vri­jeme zanima mlade obitelji s neriješe­nim stambenim pitanjem jest datum raspisivanja natječaja za listu prven­stva za dodjelu stanova. A prije samog natječaja Grad Dubrovnik mora odre­diti i krit erije po kojima će se stanovi dodjeljivati. No sve se to neće dogoditi prije kraja godine pa će svi oni zainte­resirani za stanove još neko vrijeme biti u neizvjesnosti.

Kriteriji se rade
Naime, iz Grada Dubrovnika ističu kako su kriteriji za dodjelu stanova još u procesu izrade. Ovdje treba podsjetiti kako je gradonačelnik Mato Franković, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, rekao kako uvjete i kriterije natječaja neće on sam napisati i objaviti ih već će o svemu raspravljati Gradsko vijeće, a predložio je i radne sastanke u okviru klubova vijećnika. Potaknulo ga je na to i razmišljanje vijećnika Vida Bodano­vića koji smatra kako bi razdoblje unu­tar kojega se stanovi daju u najam tre­balo biti duže od predloženih 10 godina, odnosno po njemu bi bilo učinkovitije da Grad u kontroli ostane duže vrijeme, odnosno da stanove prodaje na svoje­vrsni leasing. Naime, prema sadašnjim planovima, stanovi bi se trebali dati u najam na 10 godina po 1500 kuna mje­sečno, a nakon toga stan će se moći kupiti, s tim da će mjesečni najam ući u cijenu stana.

Zašto se oteže s natječajem?
Iako se raspisivanje natječaja za listu prvenstva najavljuje već neko vrijeme, a prema informacijama iz Gradske uprave isti je već trebao biti raspisan krajem prošle, početkom ove godine, to se još neko vrijeme neće dogoditi.

— Raspisivanje natječaja za listu prvenstva očekujemo do kraja ove godine – ističu za duList iz Grada Dubrovnika.
Po dosadašnjoj praksi, lista prven­stva nije se utvrđivala skoro pa pred kraj izgradnje stanova, no gradonačel­nik je u ožujku i za to dao objašnjenje.

— Razgovarajući s Ministarstvom bra­nitelja i Agencijom za POS sugerirano nam je da u samo raspisivanje natje­čaja ne idemo sad, već početkom iduće godine budući da će zgrade biti gotove na proljeće, a sve kako se tijekom grad­nje ne bi stvarali problemi izvođačima – rekao je Franković.

— Mislili smo natječaj raspisati počet­kom ove godine, ali nam je rečeno kako ćemo mi odabrati 43 obitelji, a onda će investitori, izvođači i nadzor imati pro­blem jer ‘evo njih prekosutra na gradi­lište’ – ja ne bih ovo ovdje, ono ondje…’. To se dakle u praksi pokazalo iznimno loše. Stoga su nam sugerirali da s natje­čajem pričekamo do početka iduće godine – objasnio je.

Uz stanove u Mokošici, Grad Dubrov­nik planira dubrovačku stanogradnju i u Solitudu. Tijekom ove godine trebala bi se izraditi projektna dokumentacija za 50 stanova u tri zgrade u ovom nase­lju, a za taj projekt su u projekcijama Proračuna za iduće dvije godine pla­nirana sredstva od 50 milijuna kuna. Ipak, cijene nekretnina u Mokošici i Solitudu su različite. Stoga nas je zani­malo i hoće li slijedom toga uvjeti za dodjelu stanova biti drukčiji. Odgovor nismo dobili. • AFR

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist