Natrag
22.3.2019 07:21

facebook

twitter

google

rss

dulist

Solarne čelije stižu u selo Do

23.1.2012 @ 10:39 Dulist Aktualno

Podijelite:

Najkasnije do 1. lipnja trebao zaživjeti projekt elektrifikacije sela Do na Šipanu, jedinog sela na dubrovačkom području bez struje.

Tri obitelji sela Do -Stjepović, Matić i Surjan tako će dobiti toliko željenu i čekanu struju i to putem solarnih čelija. Kako je istaknula pročelnica za komunalne poslove Antia Burić uskoro se kreće s raspisivanje natječaja za izvoditelja radova, dok su novci i projektna dokumentacija osigurani – 550 tisuća kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ostatak do milijun kuna osigurati Grad Dubrovnik iz proračuna.

Prema riječima zamjenika gradonačelnik Nika Šalje ugradnja solarnih čelija pionirski je projekt na ovom našem području, a poslužit će zasigurno i kao pilot projekt. No, naglasio je kako ovo ne znači da će Elektrojug Dubrovnik i HEP odustali od elektrifikacije tog područja. Na tome su inzistirali i sami vlasnici budući da je ovdje riječ o alternativnom sustavu koji zahtijeva i korištenje agregata, izmjenu baterija… što nije ekvivalent klasičnom napajanju.

Prisjetimo se kako je prije točno dvije godine – 23. siječnja 2010. godine selo Do na otoku Šipanu posjetio sam gradonačelnik Andro Vlahušić u pratnji Šipanke Olge Muratti, predsjednice Gradskog vijeća.

Tada su iz gradske uprave obavijestili kako su nakon brojnih obećanja tijekom svih godina mještani Dola izgubili vjeru da će ikada ugledati svjetlo u svome selu. Gradonačelnik je tada obećao riješiti ovaj više desetljetni problem te tom prigodom nazvao predstavnike HEP-a i dogovorio sljedeće:

HEP će osigurati električne kablove i trafostanicu, a Grad će riješiti imovinsko-pravne odnose i građevinske radove koji uključuju polaganje električnih kablova i asfaltirati dio ceste do sela. Gradonačelnik je istaknuo kao cilj rješavanje problema u narednih šest mjeseci.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana