Zanimljivosti

Snažna podrška ministara zajedničkom plinovodu!

Snažna podrška ministara zajedničkom plinovodu!

U Dubrovniku su se danas sastali ministri vanjskih poslova zemalja Trans-jadranskog plinovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP).

Prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, zajedno s albanskim ministrom vanjskih poslova Aldom Bumcijem, zamjenikom predsjedatelja Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, kao i grčkim ministrom vanjskih poslova Dimitrisom Avramopoulosom, potpredsjednikom crnogorske vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Igorom Lukšićem i zamjenicom ministrice vanjskih poslova Italije Marte Dassu danas je dala punu političku potporu realizaciji ovih energetskih projekata.

Trans-jadranski plinovod omogućio bi opskrbu Europe kaspijskim/azerbajdžanskim plinom. Plinovod predviđa priključenje na TANAP (Transanatolijski plinovod), a protezao bi se preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora na jug Italije. U Albaniji bi bilo omogućeno povezivanje Trans-jadranskog s Jonsko-jadranskim plinovodom, koji bi prolazio i kroz Hrvatsku, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

– Odluka o ovom pravcu plinovoda donosi se koncem ovog mjeseca, i zemlje koje direktno stoje na ruti su zainteresirane i tu su za ovim stolom – rekla je na konferenciji za novinare Vesna Pusić.

– Nikad dosada se nisu sastale zemlje obaju pravaca, naš je interes da Europa iz tog smjera dobiva plin, ali naš interes je i da taj plinovod ide iz Grčke u Albaniju i Italiju i u tom slučaju iz Albanije je moguće povući plinovof po istočnoj obali Jadrana – rekla je Pusić te dodala kako time može profitirati i Bugarska, ali i potencijalno Austrija i Slovenija jer je moguće povući plinovod u tom pravcu.

S Pusićkom su se složili i njezine kolege ministri koje su među ostalim istaknuli kako su se trebali i prije sastati a u zajedničkoj izjavi su naglasili kako će spajanje ta dva plinovoda doprinjeti daljnjem jačanju regije u smislu energetske stabilnosti koja je vitalna za razvoj i prosperitet.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist