Natrag
22.2.2019 07:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

Snažna podrška ministara zajedničkom plinovodu!

12.6.2013 @ 19:23 Mia Njavro Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

U Dubrovniku su se danas sastali ministri vanjskih poslova zemalja Trans-jadranskog plinovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP).

Prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, zajedno s albanskim ministrom vanjskih poslova Aldom Bumcijem, zamjenikom predsjedatelja Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, kao i grčkim ministrom vanjskih poslova Dimitrisom Avramopoulosom, potpredsjednikom crnogorske vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Igorom Lukšićem i zamjenicom ministrice vanjskih poslova Italije Marte Dassu danas je dala punu političku potporu realizaciji ovih energetskih projekata.

Trans-jadranski plinovod omogućio bi opskrbu Europe kaspijskim/azerbajdžanskim plinom. Plinovod predviđa priključenje na TANAP (Transanatolijski plinovod), a protezao bi se preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora na jug Italije. U Albaniji bi bilo omogućeno povezivanje Trans-jadranskog s Jonsko-jadranskim plinovodom, koji bi prolazio i kroz Hrvatsku, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

– Odluka o ovom pravcu plinovoda donosi se koncem ovog mjeseca, i zemlje koje direktno stoje na ruti su zainteresirane i tu su za ovim stolom – rekla je na konferenciji za novinare Vesna Pusić.

– Nikad dosada se nisu sastale zemlje obaju pravaca, naš je interes da Europa iz tog smjera dobiva plin, ali naš interes je i da taj plinovod ide iz Grčke u Albaniju i Italiju i u tom slučaju iz Albanije je moguće povući plinovof po istočnoj obali Jadrana – rekla je Pusić te dodala kako time može profitirati i Bugarska, ali i potencijalno Austrija i Slovenija jer je moguće povući plinovod u tom pravcu.

S Pusićkom su se složili i njezine kolege ministri koje su među ostalim istaknuli kako su se trebali i prije sastati a u zajedničkoj izjavi su naglasili kako će spajanje ta dva plinovoda doprinjeti daljnjem jačanju regije u smislu energetske stabilnosti koja je vitalna za razvoj i prosperitet.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana