Aktualno

SMRTONOSNI VIRUS SE ŠIRI Treba li Hrvatska strahovati od ebole?

SMRTONOSNI VIRUS SE ŠIRI Treba li Hrvatska strahovati od ebole?

Smrtonosni virus ebole u zapadnoj Africi odnio je 729 života.

Ažurirani je to podatak Svjetske zdravstvene organizacije za radobolje između 24. i 27. srpnja na području Gvineje, Liberije, Nigerije i Sijera Leonea. Umrlo je novih 57 ljudi.

U samo četiri dana broj umrlih narastao je za 8,5 posto dok je povećanje od 10,1 posto ukupnog broja slučaja u odnosu na prethodne podatke Svjetske zdravstvene organizacije. No, Hrvatska ne treba strahovati od ebole, mišljenja je dr. Vesna Barišić, epidemiologinja s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– Mislim da je vrlo mala vjerojatnost da ebola dospije u Hrvatsku, pogotovo ako se zna da su se sada uvele rigorozne kontrole izlazaka iz afričkih zemalja u kojima je prisutno ovo oboljenje. Ujedno, na ulazu u Hrvatsku, na svakom graničnom prijelazu, postoji Granična sanitarna inspekcija i svatko tko dolazi iz zemalja u kojima je prisutna ebola morao bi se prijaviti toj Graničnoj sanitarnoj inspekciji – izjavila je dr. Barišić za Slobodnu Dalmaciju. Ističe i kako bolest uzrokuje ebola virus, a njegov “rezervoar” su divlje životinje u zapadnoj Africi pa se čovjek prvo zarazi dolazeći u kontakt s tim divljim životinjama.

– Kada se čovjek zarazi, bolest se dalje na vrlo jednostavan način širi s čovjeka na čovjeka. Bolest se širi direktnim kontaktom s krvlju ili tjelesnim sekretima i indirektno može preko predmeta koji su kontaminirani. Također su vrlo ugrožene osobe koje rade na ukopu preminulih osoba. Naime, u tim zemljama se umrle zamata u tkanine na kojima virus ebole može preživjeti određeno vrijeme. Kako prilikom ukopa mnogi dodiruju te tkanine, mogućnost zaraze je veća – izjavila je Vesna Barišić.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist