Aktualno

SMRTNO STRADALO 16 OSOBA Dogovorene akcije u cilju poboljšanja sigurnosti u prometu

SMRTNO STRADALO 16 OSOBA Dogovorene akcije u cilju poboljšanja sigurnosti u prometu

Na inicijativu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske jučer je u Policijskoj upravi održan koordinativni sastanak na kojem su, pored predstavnika prometne policije, sudjelovali i Ivica Tutman ispred Hrvatskih cesta, Ivo Kaštelan ispred Županijske uprave za ceste, Nikolina Duper ispred Zavoda za hitnu medicinu DNŽ,  Marko Smokvina predstavljajući Upravni odjel za promet Grada Dubrovnika, Ivica Brač kao predstavnik Auto škole Formula L i predstavnik Centra za vozila Hrvatske Dino Crnčević.

Sudionici sastanka su stručnjaci iz djelokruga prometa i njihova međusobna suradnja je već godinama na zavidnom nivou, međutim cilj ovog sastanka bio je šire sagledavanje slike stanja sigurnosti u prometu, odnosno prijedlozi i sugestije za smanjenje prometnih nesreća i stradavanja u njima što je prioritetni cilj ove Policijske uprave.

Naime, Policijska uprava tijekom ove godine bilježi povećanje broja prometnih nesreća koje su za posljedicu imale smrtni ishod. Od početka godine na prometnicama naše Županije smrtno je stradalo 16 osoba, dok je u prošloj godini smrtno stradalo 11 osoba.

Iako je policija, uz čovjeka, vozilo i cestu, samo jedan čimbenik sigurnosti u prometu, nastojimo svojim angažmanom maksimalno utjecati na sigurnost sudionika u prometu. Naše su mjere usmjerene na sve prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a posebno na tzv. četiri ubojice u prometu, odnosno brzinu, alkohol, mobitel i pojas, ali mišljenja smo da to nije dovoljno. Vjerujemo da na smanjenje tragičnih posljedica najviše može utjecati prometna kultura, odnosno svijest vozača o opasnostima u prometu, o čemu često govorimo kroz naš preventivni angažman, ali želimo poći i korak dalje.

Upravo iz tog razloga iniciran je ovaj sastanak na kojem je dogovoreno da će policija uputiti sugestiju svim auto školama na području naše Županije sa zamolbom da policijski službenici sudjeluju u teoretskom dijelu nastave i svojim znanjem i iskustvom pokušaju budućim mladim vozačima posvjestiti opasnosti koje dovode do najtežih stradavanja. Slična inicijativa je i s razine Ministarstva unutarnjih poslova upućena i Ministarstvu obrazovanja i sporta, odnosno inicirano je uvođenje jednog sata prometnog odgoja u školski kurikulum.

S predstavnicima cesta na sastanku je također dogovoreno da se u projekte obnove postojećih ili izgradnje budućih cesta uzmu u obzir i statistički podaci Policijske uprave o najčešćim mjestima i uzrocima prometnih nesreća kao i da se predvide adekvatna mjesta na kojima policija može mjeriti brzinu što nam predstavlja veliki problem, obzirom da ne postoji puno lokacija na kojima se može mjeriti brzina, a da to ne utječe na sigurnost ili nesmetano odvijanje prometa.

Jedna od sugestija je bila i adekvatnija prometna signalizacija kod izvođenja radova na cestama, ali i temeljem prijedloga prometne policije koja u okviru svog djelokruga rada ima obvezu nadzirati ispravnost prometne signalizacije.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist