Vaše vijesti

Smeta Vam buka? Javite se udruzi Želim miran život

Smeta Vam buka? Javite se udruzi Želim miran život

U turističkoj sezoni ponašamo se kao loši domaćini kršeći zakone vlastite  države iskazujući gostoprimstvo na potpuno krivi način.

Problemi s bukom ne postoje samo u turističkim mjestima tijekom ljetne sezone, problemi s bukom postoje u cijeloj Hrvatskoj.

Turizam je važan izvor prihoda za Hrvatsku, ali to ne znači da dolaskom turističke sezone prestaju važiti zakoni i propisi Republike Hrvatske. Prekoračenja radnog vremena, ozvučene terase kao i žive svirke po terasama ugostiteljskih objekata su realnost turizma u Hrvatskoj.
Pri tome se turistički stručnjaci čudom čude kako se itko može žaliti na  naš dobitni recept za turizam – buka, buka i što više buke.

Sarkastičnim izjavama o slanju čekova bez da turisti uopće dođu kod nas je samo pokazatelj slabe ili nikakve educiranosti o štetnosti buke na zdravlje ljudi. Svakodnevni kvalitetan san i odmor preduvjeti su za zdravlje svakog čovjeka i najčešće pritužbe  na buku su na smetnje u tom vremenu. Buka djeluje stresogeno na organizam  i ako su turisti došli na odmor, to nikako ne znači da su došli na noćne torture bukom iz kafića.

Jedan od  prvih znanstvenika koji je proučavao spavanje, William Dement, rekao je da je san najvažniji predskazatelj duljine života, možda čak važniji od pušenja, tjelovježbe ili visokog krvnog tlaka.

Treba produljiti radno vrijeme ugostiteljskim objektima koji su na lokacijama gdje njihova buka neće ometati život ljudi. S druge strane, striktno treba paziti da kafići koji se nalaze u blizini stambenih objekata ne prekoračuju radno vrijeme kao ni dozvoljene razine buke.

Pozivamo sve građane koji imaju problem s bukom da se jave u udrugu ŽELIM MIRAN ŽIVOT www.zmz.hr, bez obzira na izvor buke. Potrebno je iskazati gostoprimstvo svakom gostu, ali uz brigu za zdravlje svakog građana i gosta te poštivajući zakone RH.

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist