GradZanimljivosti

SMART CITY Pametna rješenja za svjetliju budućnost Dubrovnika

SMART CITY Pametna rješenja za svjetliju budućnost Dubrovnika

Lijepo je biti prepoznat kao Smart City, iako je pred nama još puno rada kako bi u potpunosti ostvarili taj status –  poručila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić na stručnom predavanju Pametan Grad Dubrovnik – IoT (Internet of things) tehnologije za upravljanje resursima, funkcijama i procesima grada, koje se održalo u prostorijama Sveučilišnog kampusa u Dubrovniku.

Poseban predavač bio je dr.sc.eng. Wolfgang Volz, iz tvrtke Robert Bosch GmbH, koji se prilikom svoje uvodne riječi osvrnuo na cjelokupni projekt Smart City.

– Jako sam sretan što mogu podijeliti svoj iskustva s ovog projekta, ali i iskustva koja sam stekao radeći za Bosch. Ovaj projekt nastoji angažirati građane da kroz tehnologiju sudjeluju u modernizaciji i razvoju grada tako da od toga najviše koristi imaju baš ti isti građani. Rješenja koja smo već implementirali u gradovima poput San Francisca su rješenja koja bi potencijalno mogli dovesti i u Dubrovnik. Poseban naglasak je na aplikacijama za turizam kojima nije svrha ograničiti ili umanjiti broj turista, već ih ravnomjerno rasporediti kako bi se reducirao stres na pojedine dijelove grada – rekao je.

– Mislim da bi se primjenom pametnih tehnoloških rješenja uvelike poboljšala situacija, ne samo za gradonačelnika i gradske vlasti već i za sve građane, oko problema prostornih i urbanističkih rješenja. To bi značilo da se kroz par jednostavnih klikova unutar pametnog sustava može provjeriti na koji način neki projekt ili investicija utječu na neko područje grada – poručila je dr.sc. Zrinka Rudež, direktorica tvrtke Urbanizam Dubrovnik, koja se ovom prilikom osvrnula na konkretno rješenje koje su stari Dubrovčani osmislili za ribarnice.

– Naime radi se o tome da je postojao gradski dužnosnik, nešto poput sanitarnog inspektora, koji bi na kraju dana obilazio ribarnice te s posebnim alatom kidao peraje ribama koje su se taj dan prodavale. To se radilo kako prodavači ne bi mogli idući dan prodavati staru ribu po cijeni svježe. Ovo je odličan primjer pametnog rješenja za problem koji direktno utječe na građane – podijelila je s nama Rudež.

Stručni skup organizirali su Hrvatska komora arhitekata, Područni odbor Dubrovnik u suradnji s tvrtkama Raafourty d.d. i Robert Bosch d.o.o. s ciljem doprinosa razvoju Dubrovnika kao pametnog grada.

 

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist