Aktualno

Službeno počeli e-upisi u srednje škole

Službeno počeli e-upisi u srednje škole

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pustio je u rad mrežnu stranicu www.upisi.hr, čime je obilježen službeni početak e-upisa.

Novi upisni model u srednje škole srednjoškolsko obrazovanje trebao bi učiniti jednako dostupnim svim učenicima ovisno o njihovim mogućnostima, a proces upisa jednostavnijim, transparentnijim i učinkovitijim.
 Riječ je o inovativnom sustavu koji predstavlja bitno poboljšanje sveobuhvatne povezanosti osnovnog i srednjeg obrazovanja te osigurava bitno veću zakonitost i transparentnost provedbe upisa, kazao je Jovanović.
– Informacije o cijelom postupku i obrazovnim programima bit će dostupne u svakom trenutku, što osigurava pravovremeno i jasno informiranje svih korisnika u svim aspektima procesa, a činjenica da takvoga sustava nema drugdje u Europi, znak je da mi u Hrvatskoj imamo dovoljno pameti, da smo inovativni i poduzetni- poručio je ministar.
 
Povezivanjem toga sustava sa sustavom upisa na fakultete dobiva se mogućnost praćenja uspjeha učenika od vrtića do doktorskih studija, što će sigurno biti jako važno za daljnje unaprjeđenje kvalitete sustava obrazovanja i znanosti u RH.
 
Na početnoj stranici nalaze se podaci za pomoć i podršku, kontakt s help-deskom, detaljne korisničke upute te baza često postavljanih pitanja i odgovora. Na sučelju se mogu pročitati i sve aktualnosti vezane uz sustav.
 
U prvoj fazi rada Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpoSŠ) učenici mogu provjeriti svoj elektronički identitet, osobne podatke, dosadašnje ocjene i uspjehe s natjecanja te vidjeti prezentacije svih upisnih programa u srednje škole.
 
Prijave obrazovnih programa počinju 9. svibnja, liste prioriteta zaključuju se 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka bit će gotova 5. srpnja. Učenici se mogu prijaviti na ukupno deset programa u najviše pet škola koje rangiraju prema prioritetima, a sustav ih automatski raspoređuje onamo gdje zadovolje uvjete. Sustav se ažurira svaki sat, a prioriteti se mogu mijenjati sve do zaključenja lista, nakon čega sustav učenike informira o tome u koju su školu i koji razred upisani te kada se ondje trebaju pojaviti.
 
Za računalnu infrastrukturu i pružanje podrške zadužen je CARNet.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist