AktualnoKome zidine

SLUŽBENO DPDS odbio ‘Androv prijedlog’

SLUŽBENO DPDS odbio 'Androv prijedlog'

Društvo prijatelja dubrovačke starine odbilo je prijedlog ugovora koji im nudi Grad Dubrovnik.

Otkrili su to na konferenciji za novinare ovog utorka, rekavši kako su i dalje raspoloženi za razgovor.

– To nije pravi prijedlog i o takvim stvarima se ne može raspravljati putem medija – rekao je novinarima predsjednik DPDS-a Denis Orlić dodavši kako nakon javnog sučeljavanja nije bilo pravih pregovora.

-Ova je priča pripremanje terena za što bolje pregovaračke pozicije. Treba sjesti za stol i iznači najbolje rješenje. Zbunjeni smo. Prije samog sučeljavanja sastali smo se s nekim predstavnicima GV-a i saborskom zastupnicom Tatjanom Šimac Bonačić. Ona je rekla kako će saborski odbor za kulturu između dva čitanja zakona održati tematsku sjednicu sa zainteresiranim stranama. No, gradonačelnik je na sučeljavanju rekao kako su svi saborski odbori podržali ovakav prijedlog. To su kotradiktorne izjave. Imamo prijedlog iz travnja u kojem nam se nudi 5 milijuna kuna, a sada na identičom tekstu 20 milijuna kuna. Nisu to baš jasna i čista posla. To su neki manevarski potezi. DPDS-u je novac nužno zlo, potreban za njegovu zadaću, a to je obnova i zaštita spomenika. No, od tih 20 milijuna kuna nema ni dva M jer se predlaže da društvo postane proračunaska ustanova Grada, što za Društvo nije prihvatljivo. Nudi nam se 20 milijuna koji će nam se isplaćivati za projekte koje će odabrati Grad uz suglasnost Ministarstva. Gubimo svoju samostalnost –  istaknuo je Denis Orlć.

-Udar na DPDS je rušenje identiteta i svođenje Dubrovnika na Grad konobara i jeftinog turizma – dodao je Vinicije Lupis. Damir Račić upozorio je na sve spomenike kao primjerice palače u Pustijerni, ljetnikovac Skočibuha koji danas stoje u ruševnom stanju a za njih skrbi Grad Dubrovnik.  
-Radimo zakonito i trasparentno. Po ugovoru moramo dostavljati sve financijske izvještaje Gradu pa Gradu dostavljamo i mjesečne izvještaje jer mu mjesečno uplačujemo iznose od prihoda za ulaznice. Je li GV ikad o tome raspravljalo? A sad se govori da poslujemo netransprentno – istaknuo je Orlić osvrnuvši se i na spornu priču o PDV-u.

-Najnoviji pokušaj rješavanja te zavrzlame je da će zidinamaa upravljati Dubrovački muzeji, te da će se na taj način izbjeći PDV . Da li je to moguće zakonski ne znam, ali priča o PDV-u znači da se spomenici ne misle više obnavljati jer nikad neće izvođači biti oslobođeni plaćanja PDV-a. Akoje investitor u sustavu PDV-a on ga kroz predporez odbije i njemu je investicija 25 posto jeftinia, ako nije u sustavu investicija mu je 25 posto skuplja. Priča o PDV drži vodu u slučaju ako se ne misle obavljati spomenici. Zidine će izdržati 5,10 ili 15 godina, a poslije ćemo vidjeti. Ovako režemo granu na kojoj sjedimo – naglasio je DenisOrlić.

Konzervatorica Maja Nodari također članica DPDS-a zaključila je:
-DPDS je perjanica građanske inicijative. Stoga tražim poštovanje prema ovih 60 čestitih godina rada. 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist