Aktualno

SLUŽBENA PUTOVANJA Vlahušićevo ‘Gdje sam bio, s kim putovao?’

SLUŽBENA PUTOVANJA Vlahušićevo 'Gdje sam bio, s kim putovao?'

Od Abu Dhabija do Wembleya – tim je riječima, prisjetit će se mnogi, opisao nekoliko prvih mjeseci vladavine bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića tadašnji HDZ-ov vijećnik Antun Kisić, koji je primijetio kako Vlahušić voli jako puno putovati.

Tada je od šefa gradskih financija, danas umirovljenog Nikole Pavlovića tražio ispis svih putnih troškova gradonačelnika i gradske uprave za put u inozemstvo za prvih devet mjeseci nove vlasti na čelu s Vlahušićem. Od tada do kraja svog trećeg mandata Vlahušić se naputovao, a posebno su mu se svidjela putovanja ‘preko bare’ u zemlju snova, baš po gustu našeg bivšeg gradonačelnika.

A koliko je, gdje i s kim putovao u svojoj zadnjoj godini na čelu Grada, odlučili smo istražiti za ovaj broj DuLista.
Prema odgovoru Grada Dubrovnika gradonačelnik je u 2016. godini bio na čak 10 inozemnih putovanja, dok je jedanaest puta, uglavnom na samo jedan dan, pohodio hrvatsku metropolu. Na tim je putovanjima ukupno za dnevnice, smještaj i avionske karte potrošio nešto više od 211 tisuća kuna, a najduže vremena proveo je u Americi.

Od Beča do San Francisca
Prvih dana siječnja, točnije 4. siječnja prošle godine Vlahušić se, i to sam, zaputio za Beč i Salzburg gdje je boravio sve do 8. siječnja. Tamo je, pišu iz gradske uprave, imao sastanak s hrvatskom veleposlanicom Vesnom Cvjetković i biskupom Eisenstadta, glavnog grada pokrajine Gradišće, mons. dr. Egidijom Živkovićem kao i sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Salzburga Haraldom Preunerom i počasnim konzulom Republike Hrvatske Hubertom Palfingerom.

U veljači je na red došla Amerika gdje mu je u pratnji bio Igor Deranja, pročelnik Upravnog odjela za poslove gradonačelnika. Od 5. do 16. veljače obišli su Los Angeles, San Francisco i grad prijatelj Dubrovnika Monterey.
U Los Angelesu je bivši gradonačelnik bio i na Festi sv. Vlaha, dok je u Montereyu skupljao iskustva o akvariju, budući da su dva grada prijatelja partneri u izgradnji dubrovačkog akvarija koji bi, najavili su tada iz gradske uprave, s popratnim sadržajima trebao biti središnje mjesto novog gruškog akvatorija. Uz to susreo se Vlahušić, i to u San Franciscu, odgovoreno nam je iz Grada Dubrovnika, i s predstavnicima Lucas studija, no, o tom su sastanku u gradskoj upravi, podsjetimo, izbrisali svaki trag pod prijetnjom sankcija zbog kršenja ugovora o tajnosti.

Naime, tadašnji se gradonačelnik iz Amerike pohvalio priopćenjem i fotografijama (slikao se s Darth Vaderom, Yodom, R2-D2 i C-3PO) sa sastanka s predstavnicima Lucasfilma, američke filmske i TV produkcijske tvrtke koju je osnovao George Lucas, autor filmske sage „Ratovi zvijezda“, čiji se osmi nastavak prošle godine snimao u Dubrovniku. No, nedugo nakon, objava je morala biti izbrisana sa službenih stranica Grada.

Nije Abu Dhabi nego Južna Koreja
Početak ožujka rezervirao je Andro Vlahušić za Bad Homburg, grad prijatelj Dubrovnika. Tamo je boravio kratko, 5. i 6. ožujka, a u pratnji su mu bili i tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković, bivša gradska vijećnica Olga Muratti te zaposlenik Grada, glasnogovornik mu Petar Ipšić. Povod ovog putovanja bilo je uručenje posebnog priznanja Grad Dubrovniku na dodjeli Večernjakove domovnice.

Idući mjesec na red je došla daleka Južna Koreja i grad Seoul, gdje je bivši gradonačelnik putovao s Romanom Ivušić, višom stručnom suradnicom za protokol i međunarodnu suradnju u UO za poslove gradonačelnika. Put je trajao od 10. do 15. travnja, a posjet Seoulu organiziran je u suradnji s Turskih Airlines u sklopu promocije nove cjelogodišnje avionske linije Turkish Airlinesa Istanbul – Dubrovnik.

U svibnju je uzeo predah od putovanja, a ono iduće organizirano je u drugoj polovici lipnja. Tada se s tri čovjeka u pratnji zaputio u Monaco na svečanost ususret Danu državnosti Republike Hrvatske.
U pratnji su mu bila dva gradska pročelnika – Ana Hilje, pročelnica za kulturu i baštinu, te Vlaho Margaretić, pročelnik za poduzetništvo, turizam i more kao i Jelena Grbić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika.

Ljetni predah
Tijekom dvodnevnog boravka ovoj kneževini Vlahušić je obišao i sjedište luke u Monacu kapaciteta 1600 vezova, susreo se i s generalnim direktorom Yach Cluba de Monaco Bernardom d’Alessandrijem, a organiziran je i posjet tamošnjem casinu, od kojeg proračun Monaca ubire najveći pojedinačni prihod.

Uz svibanj, predah od putovanja, bivši je gradonačelnik uzeo i tijekom ljetnih mjeseci pa tako nije putovao u srpnju i kolovozu. Novo službeno putovanje na red je došlo u rujnu kada se zaputio u grad prijatelj Dubrovnika – Veneciju. Tako je boravio od 3. do 6. rujna, a u pratnji su mu bili pročelnica Ana Hilje te Ana Rajčević, viša savjetnica u Odsjeku za protokol, informiranje i međunarodnu suradnju u UO za poslove gradonačelnika.
Tamo je bivši gradonačelnik bio i jednim od predavača na međunarodnom forumu na kojem je potaknuo raspravu o utjecaju turizma na povijesne centre.

Nakon predaha od svega nekoliko dana, bivši gradonačelnik posjetio je još jedan grad prijatelj, Rueil-Malmaison gdje je bio sa svojim zamjenikom Željkom Ragužem, pročelnicima Irenom Kričković Labaš (za promet, stanogradnju i razvojne projekte) i Vlahom Margaretićem te višim stručnim suradnikom za informiranje Petrom Ipšićem. Iako je povod putovanja, koje je trajalo od 11. do 14. rujna, bilo obilježavanje pete godišnjice potpisivanja povelje o bratimljenju između ova dva grada, Vlahušić se tom prilikom sastao i s Marie-Ange Debon, članicom Uprave, potpredsjednicom i izvršnom direktoricom zaduženom za međunarodno poslovanje tvrtke Suez Environnement, izvođača radova na pročistaču pitke vode u Dubrovniku.

Zaključio s Varšavom
Mjesec kasnije, točnije od 11. do 13. listopada svratio je i do Bruxellesa u pratnji Jelene Grbić iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, gdje je sudjelovao na konferenciji ‘Dubrovnik: Valorizacija hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu – Godina svetoga Vlaha’.

Kraj listopada rezervirao je za posjet Barceloni i Bratislavi u pratnji Romane Ivušić iz UO za poslove gradonačelnika. U Barceloni se održavala međunarodna konferencija udruženja MedCities, mreže mediteranskih gradova, dok je Bratislavu posjetio u sklopu investicijskog foruma „Globsec Tatra Summit“.

Zadnji mjesec njegove vlasti u Dubrovniku bio je u znaku Varšave. Tamo je početkom prosinca boravio četiri dana u pratnji Petra Ipšića gdje je održan 37. godišnji kongres ALDE stranke i sastanak liberalnih gradonačelnika.
I za kraj dotaknimo se troškova. Za sve sudionike putovanja dnevnice su iznosile 52.810,00 kuna, smještaj je plaćen 54.693,66 kuna i avionske karte 82.486,05 kuna. Uz to, Vlahušić je tijekom 2016. godine službeno putovao u Zagreb 11 puta. Uglavnom se radilo o jednodnevnim putovanjima pa smještaj, ističu iz Grada Dubrovnika, nije koristio dok je ukupni trošak avionskih karata i dnevnica iznosio 21.342,50 kuna.

Vjerujemo kako je na ovim putovanjima po svijetu Vlahušić dobio po glavi pokoju čvorugu svetog Petra. No, činjenica je kako više nije gradonačelnik Dubrovnika.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist