Hrvatska

SLUČAJ BANDIĆ Pod istragom i dubrovačke donacije?

SLUČAJ BANDIĆ Pod istragom i dubrovačke donacije?

Pod istragom USKOK-a u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića su i donacije koje je primao kao predsjednički kandidat 2009. godine. Nesluženo se može čuti kako se navodno istražuju i donacije koje su se u Bandićevu kasu slijevale iz Dubrovnika.
Među donatorima Bandićeve predsjedničke kampanje su, podsjetimo, bila Dubrovčanima mnoga poznata imena od Pera Vićana i Lukše Glavinje, preko Doris Lepeš Matić, Stanka Manenice, Joza Ostojića… koji su s po 90 tisuća kuna pouprli Bandićevu kampanju.
Prema priopćenju DORH-a postoji osnovana sumnja da je Milan Bandić, kao predsjednički kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske održanim krajem 2009. i početkom 2010. godine, u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro račun na koji je zaprimao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010., nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske podnio završno izvješće o visini i izvoru sredstava korištenih za financiranje izborne promidžbe, u kojem je prijavio primitak od 8.618.965,41 kuna te utrošak 15.278.984,26 kuna.

Međutim, nakon toga je u vremenu do lipnja 2012. godine nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba na isti žiro račun, i to u iznosu većem od 24 milijuna kuna, tako da je ukupno na njegov žiro račun uplaćen iznos veći od 32 milijuna kuna. Uplate primljene nakon održavanja izbora se, sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio do danas.

Na taj je način izbjegao plaćanje ukupnog iznosa od 5.742.601,17 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza Državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 4.866.611,16 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog prireza proračun Grada Zagreba oštetio za 875.990,01 kuna.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist