Natrag
22.4.2019 08:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

Sloboda zamrzavanja i donacija zametaka

11.2.2012 @ 16:48 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji Rajka Ostojića uvodi nova pravila.

 Uz dosadašnji model kojemu je temelj svježi embrijotransfer i zamrzavanje jajnih stanica, u liječenju neplodnosti parovima se vraća sloboda zamrzavanja zametaka, ali u ograničenom broju.

Uvodi se i potpuno nova mogućnost tzv. medicinskog usvajanja, odnosno  donacija zametka neplodnim parovima koji ni na koji drugi način ne mogu postići trudnoću i doći do djeteta.  Stručne smjernice novoga zakona izradili su novi članovi Nacionalnog povjerenstva, piše tportal.hr. Zakon se temelji na odabiru liječenja medicinski potpomognutom oplodnjom koje će donijeti optimalan rezultat uz minimalne rizike. Zbog svojeg liberalnog pristupa protiv zakona su brojne katoličke udruge.

– U svojim izjavama ministar Rajko Ostojić relativizira početak života, dijeli građane Republike Hrvatske na zaostale, konzervativne i rigidne koji smatraju da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice i na suvremene, koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u petom mjesecu trudnoće – ističu iz  Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Ministar Ostojić odgovorio je kako na novom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji  tek radi stručna skupina sastavljena od medicinara, pravnika i bioetičara, a kad se dovrši njegova izrada, bit će otvorena javna rasprava.
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana