Aktualno

Sloboda zamrzavanja i donacija zametaka

Sloboda zamrzavanja i donacija zametaka

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji Rajka Ostojića uvodi nova pravila.

 Uz dosadašnji model kojemu je temelj svježi embrijotransfer i zamrzavanje jajnih stanica, u liječenju neplodnosti parovima se vraća sloboda zamrzavanja zametaka, ali u ograničenom broju.

Uvodi se i potpuno nova mogućnost tzv. medicinskog usvajanja, odnosno  donacija zametka neplodnim parovima koji ni na koji drugi način ne mogu postići trudnoću i doći do djeteta.  Stručne smjernice novoga zakona izradili su novi članovi Nacionalnog povjerenstva, piše tportal.hr. Zakon se temelji na odabiru liječenja medicinski potpomognutom oplodnjom koje će donijeti optimalan rezultat uz minimalne rizike. Zbog svojeg liberalnog pristupa protiv zakona su brojne katoličke udruge.

– U svojim izjavama ministar Rajko Ostojić relativizira početak života, dijeli građane Republike Hrvatske na zaostale, konzervativne i rigidne koji smatraju da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice i na suvremene, koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, prvim plačem ili kad mama osjeti prve pokrete, obično u petom mjesecu trudnoće – ističu iz  Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Ministar Ostojić odgovorio je kako na novom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji  tek radi stručna skupina sastavljena od medicinara, pravnika i bioetičara, a kad se dovrši njegova izrada, bit će otvorena javna rasprava.
 
 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist