Kultura

Slavni likovni kritičar Edward Lucie-Smith pričat će nam o prikazima mora u umjetnosti

Edward Lucie-Smith, jedan od najcjenjenijih britanskih povjesničara umjetnosti i likovni kritičar održat će predavanje pod nazivom „Seeing the Sea“ u četvrtak, 11. listopada 2018. godine u 20 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Autor knjige „Vizualne umjetnosti 20. stoljeća“ u svom će predavanju govoriti o različitim načinima na koje su umjetnici stoljećima prikazivali more. Lucie-Smith objašnjava kako je u Zapadnim kulturama veza između mora i čovjeka oduvijek bila prisutna i vidljiva u umjetničkim djelima, ali se more kao zaseban, pejzažni motiv, pojavljuje tek u 19. stoljeću s razdobljem romanticizma, razdobljem u kojem je priroda odražavala stanje duha, odnosno duše.

Predavanje o temi mora u modernoj umjetnosti bit će na engleskom jeziku.

EDWARD LUCIE-SMITH

Edward Lucie-Smith je međunarodno poznati i priznati britanski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, koji se ujedno bavi pisanjem poezije i fotografijom. Rođen je na Jamajci 1933. godine, a školovao se na Oxfordu. Objavio je gotovo dvjesto knjiga, od kojih su mnoge nezaobilazna literatura svima koji se bave modernom i suvremenom umjetnošću, a izdane su i na kineskom, arapskom i perzijskom jeziku. Trenutno radi na višeplatfornim projektima digitalizacije knjiga, uključujući iBooks za Apple iPad.

Kurirao je brojne izložbe u galerijama širom svijeta, poput onih u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Njemačkoj, SAD-u, Italiji, Estoniji i Litvi. Žirirao je u izborima radova za bijenale u Kairu, Aleksandriji i Sharjahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pročitajte još

VIDEO/FESTIVAL SENTIMENTO Dubrovčani uživali u evergreenima uz ‘Tri tenora’ i DSO

Dulist

DESETO UMJETEONSTVO NA PORPORELI Školarci i Convivo oduševili publiku

Dulist.hr

TRI MJESECA DJEČJEG TRUDA Otvorena izložba polaznika Likovne radionice

Dulist.hr