Kultura

SLAVLJENIČKA GODINA U Slanici predstavljen godišnji program našeg Orkestra

SLAVLJENIČKA GODINA U Slanici predstavljen godišnji program našeg Orkestra

Jutros je u Slanici održana konferencija za medije povodom predstavljanja programa Dubrovačkog simfonijskog orkestra za 2020., godinu u kojoj Orkestar obilježava 95 godina svoga postojanja.

Program su predstavili šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, maestro Marc Tardue i ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Damir Milat.

-I ove godine DSO je uspio napraviti vrlo kvalitetan program. On je napravljen na način da se obilježi ova obljetnička godina, podnosno 95. godina rada našeg orkestra. U ovoj godini smo posebnu pažnju posvetili mladima koji imaju dosta koncerata te umjetnicima iz orkestra koji će nastupati kao solisti. Zanimljivo je kako je ova godine zapravo još jedna obljetnica, a to je ona 250. godina od smrti Ludwiga Van Beethovena i možete primjetiti kako će više koncerata tijekom godine biti upravo u znaku njegovih skladbi – poručio je Milat.

Uz najavu godišnjeg programa od strane ravnatelja i šefa dirigenta, spomenuto je kako će okosnica 95. godišnjice biti isticanje članova orkestra ispred orkestra, odnosno solo nastupi mnogih od njih. Tako već za Dubrovačkog glazbenog proljeća koje započinje 17. travnja, možemo računati na nastupe koncert majstorice Mirabai Wiemehl Rosenfeld, flautistice Ivane Mišić, hornista Tonija Kursara, trubača Džemala Cakića i čelista Vida Veljaka, ali i nastupe renomiranih inozemnih glazbenika.

-Postoji nekoliko različitih smjerova u koje nastojim da orkestar ide kako bi napredovao. Što zbog razvoja samog orkestra, a što zbog naše publike. Kako i sami znate publika u Dubrovniku je specifična po tome što možemo 20 puta svirati isti program i svaki put ćemo imati različitu publiku. Pokušao sam naći taj neki spoj između napretka samog orkestra i poboljšanja kulturnog bogatstva Dubrovnika. Lani smo imali ciklus Mozarta, dok ćemo ove godine imati ciklus Schuberta. Jedan od problema s kojim sam se susreo ovdje u Dubrovniku je taj što orkestar svira uglavnom iste skladbe, ono što nastojim, a orkestar fantastično prati, je maksimalno proširiti repertoar onoga što orkestar može svirati. Tako će te ove godine imati priliku čuti brojne skladbe koje će orkestar svirati po prvi put. Kao dirigent volim misliti za sebe da sam dosta nacionalno orijentiran i kako možete primjetiti iz programa potrudio sam se uključiti što više hrvatskih i mladih izvođača, solista i dirigenata. Jako sam sretan što mogu biti ovdje za 95. obljetnicu orkestra, nadam se da ću biti tu i za 100. obljetnicu i ovo će zasigurno biti godina slavlja gdje će sva publika moći pronaći nešto za sebe – ispričao je Tardue.

Cijelokupni program Orkestra može se pronaći na službenim stranicama DSO-a.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist