Kultura

SLAVIMO ZAJEDNO! 70. godina Ansambla Lado na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

SLAVIMO ZAJEDNO! 70. godina Ansambla Lado na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Folklorni program jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara, u dvostrukom će slavljeničkom tonu otvoriti Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, u ponedjeljak 15. srpnja, s početkom u 21:30 sati na taraci tvrđave Revelin. U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja Ansambl LADO je pripremio dvosatni program u cijelosti posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO svoju će svečarsku sezonu obilježiti tematskim programom Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima, potpuno posvećenom plesovima, pjesmama i običajima Hrvata izvan domovine. Tijekom svoje burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine zbog vojnih su djelovanja potražili spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas. U tom su razdoblju bili izloženi snažnoj asimilaciji, a u prošlome stoljeću u nekim zemljama i pritisku iseljenja, što su, nažalost, mnogi i učinili. Ipak, tijekom svih tih stoljeća, odvojeni od domovine, uspjeli su očuvati svoj identitet, svoju vjeru, kulturu i jezik, ali i ono što je za nas prilikom sastavljanja ovog programa bilo najvažnije – svoju tradicijsku kulturu, bilježi o slavljeničkom programu umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO Andrija Ivančan. Program je sastavljen od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja.

Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist