DuList IN

SLATKI SVIJET TORTI I KOLAČA Donosimo vam recepte za najljepšu trpezu!

SLATKI SVIJET TORTI I KOLAČA Donosimo vam recepte za najljepšu trpezu!

Jannette Razum jedna je od naših ‘najslađih’ suradnica!

Simpatična slastičarka rođena je 1988. godine i živi u manjem mjestu pokraj Samobora. Po struci prvostupnica ekonomije s nekoliko godina radnog iskustva u turizmu, trenutno je domaćica, posvećena obitelji, ali i ljubavi prema slasticama. Upravo ta ljubav povezala nas je početkom ove godine, a s Jannette smo htjeli i na najslađi način ‘zaključiti’ ovu, 2017. godinu. Tako nam je ova vrsna majstorica kolača i torti, koja vodi sjajnu stranicu ‘Slatki svijet torti i kolača’, za božićni broj DuLista pripremila čak šest ukusnih recepata za slastice uz koje će vaša blagdanska trpeza biti još ljepša i ukusnija!

Jannette nam je pripremila božićni Semifreddo s kandiranim voćem, raspuknute keksiće, tortu s narančom, bademima i suhim smokvama, božićnu Caprese tortu i za kraj svima omiljene brze prikle s jogurtom i hrostule!

Biskviti, kreme, priprema, voće… U našim receptima saznajte baš sve male tajne za najslađi Božić

BOŽIĆNI SEMIFREDDO S KANDIRANIM VOĆEM

SLATKI SVIJET TORTI I KOLAČA Donosimo vam recepte za najljepšu trpezu!
4 žutanjka
80 g šećera
2 vanilin šećera
400 ml slatkog vrhnja
1 žlica naribane korice naranče i limuna (mix)
50 g sitno sjeckanih pistacija
100 g kandiranog voća
½ žličice arome gorkog badema

Žutanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa kuhajte na pari dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. Kremu kuhajte otprilike 10 minuta, maknite s vatre pa pažljivo izmiješajte s tučenim slatkim vrhnjem. U smjesu na kraju lagano umiješajte kandirano voće, pistacije te naribanu koricu limuna i naranče. Duguljasti kalup za pečenje (cca 10×30 cm) obložite prozir­nom folijom pa ulijte pripremljenu smjesu. Semifreddo spremite u zamrzivač preko noći. Idući dan Semifreddo izvadite na tanjur za posluživanje, pažljivo uklonite foliju i režite na tanke šnite. Po želji, poslužite s toplim karamel preljevom.

RASPUKNUTI KEKSIĆI

SLATKI SVIJET TORTI I KOLAČA Donosimo vam recepte za najljepšu trpezu!
Smjesa za kekse
200 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
200 g čokolade za kuhanje
1 žličica kakaa u prahu
2 jaja
80 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
Ostalo
kristal šećer
šećer u prahu

Čokoladu i maslac otopite zajedno na pari i ostavite neka se malo ohladi. Zatim dodajte sol, jaja, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiksajte. Na kraju kuhačom umiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku tri sata. Od pripremljene smjese oblikujte kuglice veličine manjeg oraha, uvaljajte ih u kristal šećer, a zatim i u šećer u prahu. Kuglice posložite u lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite 10 minuta na temperaturi od 170 ° C.

TORTA S NARANČOM, BADEMIMA I SUHIM SMOKVAMA

SLATKI SVIJET TORTI I KOLAČA Donosimo vam recepte za najljepšu trpezu!
Biskvit s bademima i smokvama
4 jaja
2 bjelanjka
150 g šećera
1 vanilin šećer
150 g badema
100 g suhih smokava
80 g oštrog brašna
sok i naribana korica 1 naranče

Krema od naranče
2 jaja
2 žutanjka
200 g šećera
sok i naribana korica 1 naranče
250 ml mlijeka
50 g gustina
60 g maslaca
200 ml vrhnja za šlag

BISKVIT S PRŽENIM BADEMIMA I SUHIM SMOKVAMA
Bademe kratko tostirajte u pećnici, ohladite ih i sameljite. Suhe smokve očistite od peteljki pa ih sitno nasjeckajte. To ćete najlakše i najbrže napraviti uz pomoć sjeckalice. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli te ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto miksajte sa šećerom i vanilin šećerom nekoliko minuta dok ne dobijete gustu i svijetlu smjesu. Zatim dodajte sok i koricu od naranče, pri­premljene bademe i smokve te oštro brašno. Kuhačom sve lijepo sjedinite, a na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvit pecite 30–40 minuta na nešto nižoj temperaturi od 160°C. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen.

KREMA OD NARANČE
Jaja i žutanjke izmiksajte sa šećerom, gustinom te sokom i koricom od naranče. Mlijeko zagrijte do vrenja. Vrelo mlijeko pomalo ulijevajte u posudu s izmiksanim žutanjcima i miješajte sve pjenjačom. Vratite smjesu natrag ulonac u kojem se kuhalo mlijeko pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Maknite kremu s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Kremu premjestite u posudu za miksanje. Površinu kreme prekrijte prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku. Ohlađenu kremu kratko izmiksajte, a zatim ju pomiješajte s tučenim slatkim vrhnjem i miksajte dok ne dobijete potrebnu čvrstoću.

SLAGANJE TORTE
Ohlađeni biskvit prerežite po sredini tako da dobijete dva dijela jednake debljine. Prvi biskvit premažite polovicom kreme, prekrijte ga drugim biskvi­tom pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Tortu prije posluživanja ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a bilo bi idealno kada bi preko noći bila u hladnjaku.

BOŽIĆNA CAPRESE TORTA

SLATKI SVIJET TORTI I KOLAČA Donosimo vam recepte za najljepšu trpezu!
5 jaja sobne temperature
200 g šećera
2 vanilin šećera
200 g maslaca sobne temperature
200 g čokolade za kuhanje
300 g badema
1 žlica ruma
½ žličice cimeta
naribana korica ½ naranče

Bademe sameljite ili usitnite u blenderu i ostavite sa strane. Čokoladu zajedno s maslacem otopite na pari ili na laganoj vatri pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šeće­rom pa dodajte otopljenu čokoladu. Još jednom kratko sve izmiksajte pa dodajte usitnjene orašaste plodove, cimet, rum i naribanu koricu naranče. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Božićnu tortu pecite 50 minuta na temperaturi od 170 °C. Tortu ohladite na sobnoj tempe­raturi, a prije posluživanja bogato ju posipajte šećerom u prahu.

BRZE PRIKLE S JOGURTOM

SLATKI SVIJET TORTI I KOLAČA Donosimo vam recepte za najljepšu trpezu!
300 g glatkog brašna
2 jaja
200 g tekućeg jogurta
50 ml mlijeka
2 žlice šećera
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
naribana korica 1 limuna
1 žlica ruma
1 žlica rakije

Jaja izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i soli pa nastavite miksati i dodajte sve ostale sastojke – jogurt, rum, naribanu koricu limuna i naranče, brašno i pra­šak za pecivo. Ulje zagrijte u visokom lončiću pa žlicom namočenom u vruće ulje uzimajte tijesto. Pomozite si drugom žlicom, oblikujte prikle i pecite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pečene prikle stavite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće. Vruće prikle posipajte šećerom u prahu i poslužite se! Uko­liko volite, u smjesu od prikala možete dodati i malo grožđica.

HROSTULE

SLATKI SVIJET TORTI I KOLAČA Donosimo vam recepte za najljepšu trpezu!
500 g glatkog brašna
2 jaja
3 žutanjka
1 žlica šećera
2 žlice ruma ili rakije
10–12 žlica mlijeka
šećer u prahu za posipavanje

Jaja i žutanjke izmutite pjenjačom pa dodajte u brašno koje ste prosijali u veću zdjelu. Zatim dodajte šećer, rum i malo, pomalo mlijeka pa umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku. Tijesto malo premjesite pa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Izre­zujte dugačke i uske trake, približno 2×15 cm. Hrostule vežite u lagani čvor ili ih ostavite u obliku traka. U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići, znat ćete da je ulje dovoljno zagrijano. Dodajte po nekoliko krostula i pecite ih uz neprestano miješanje dok ne poprime zlatno žutu boju, otprilike pola minute. Pržene hrostule stavljajte na papir da upiju masnoću, a zatim ih još tople pospite šećerom u prahu.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist