Županija

SKUPŠTINA ŽUPANIJSKE TZ ‘Nisam zabrinut za budućnost, ali sudbina turizma u našim je rukama’

SKUPŠTINA ŽUPANIJSKE TZ 'Nisam zabrinut za budućnost, ali sudbina turizma u našim je rukama'

Na izbornoj skupštini Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije izabrani su novi članovi Turističkog vijeća i Nadzornog odbora.

U Turističko vijeće imenovani su, na prijedlog župana Nikole Dobroslavića, predsjednika TZ Dubrovačko-neretvanske županije, Draženko Čović, Mladen Đeldum, Mihajlo Grgić, Ivan Karlić, Srđan Krištić, Frano Luetić, Hrvoje Šanje i Đivo Tomšić. Uz njih, u Turističkom vijeću su ispred Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore Stanko Ljubić i Nikolina Farčić. U nadzorni odbor imenovani su Romana Antunović i Željko Miletić dok će trećeg člana imenovati Glavni ured HTZ-a.

Direktor županijske TZ Vladimir Bakić i župan Nikola Dobroslavić osvrnuli su se na tijek dosadašanje turističke sezone. Direktor Bakić rekao je kako smo u prvih šest mjeseci imali primjeren rast prometa dok je tijekom srpnja i kolovoza zabilježen vrlo blagi rast u odnosu na prošlu godinu.

-Rast je generiran kroz porast kod privatnih iznajmljivača koji su i kapacitetom uvećali svoju ponudu u odnosu na prethodnu godinu dok hotelijeri bilježe za oko 0,5 posto veću popunjenost. Naravno oscilacije na tržištima su vidljive. Pojedina tržišta su na malo nižoj razini poput Poljske dok je najvažnije tržište, Velika Britanija i ove godine u porastu, no ne onako intenzivno kako je bilo zadnjih nekoliko godina. Imamo stabilnost u Njemačkoj i Francuskoj, mali je pad na domaćem tržištu, a dosta intenzivan rast predstavljaju daleka tržišta poput SAD-a. Mi ovogodišnje rezultate kompariramo s prošlom izuzetno dobrom turističkom godinom koja je imala neočekivano visok porast prometa. Primjerice lani je u srpnju na našem području registrirano 200 tisuća više noćenja nego 2016. godine što je bilo prilično neočekivano za srpanj za kojeg znamo da uvijek ima određene periode koje je malo teže popunjavati. Ovaj rezultat stoga ne bi trebalo promatrati kao nekakav problem jer na tržištu bilježimo stabilnost i u perspektivi, po onome što se najavljuje možemo do kraja godine očekivati solidan rezultat, a naravno za svaku godinu se treba boriti iznova jer nijedna prethodna ne daje garanciju da će se rezultat nastaviti i da ćemo sami po sebi nešto ostvariti – rekao je među ostalim Vladimir Bakić.

Župan je istaknuo kako je iza nas dobra sezona.
-Iza nas je dobar dio sezone. Ona je dobra, brojke su pozitivne iako nešto malo manje skokovite u odnosu na one iz prošle godine, ali to je razumljivo jer ne mogu se uvijek iznova raditi novi rekordi. Možemo biti zadovoljni s ovim što smo napravili i mislim da će na kraju turistička godina biti i pozitivna i sa skokom u odnosu na prošlu godinu – rekao je župan. No, glavni uzrok zašto nismo bolje i snažnije napredovali treba tražiti, rekao je župan, u buđenju destinacija na Sredozemlju koje su se prošlih godina suočavale s poteškoćama.

-Nisam zabrinut za budućnost naše destinacije i cijelog hrvatskog turizma ako budemo oprezni i mudri u toj utakmici. Moramo biti realni u politici cijena jer se na tome najviše može izgubiti turista. Znamo da je naša kvaliteta doista dobra, ali ne smijemo se uspavati – rekao je župan dodavši kako nam investicije u turizmu ne idu baš dobro, posebno istaknuši Hotele Plat koji su zapeli u problem s Agrokorom. Tu su i Kupari, koji su se ponovno zahuktali, a spomenuo je i Hotel Belvedere koji ima svoje poteškoće.

-Trebaju nam hotelski kapaciteti visokih kategorija. Imali smo i ‘boom’ privatnog smještaja, što je dobro, ali postavlja se pitanje gdje ćemo napraviti ravnotežu između privatnog i hotelskog smještaja – rekao je Dobroslavić dodavši kako je puno napravljeno u ruralnom turizmu.
-Optimističan sam i za ukupan naš turizam i za našu destinaciju. U našim je rukama sudbina našeg turizma – zaključio je župan.

Član Skupštine i direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić istaknuo je kako prostora za veći rast u punoj sezoni zapravo nema, osim u privatnom smještaju budući da nije bilo velikih investicija u hotelima. U našoj županiji, rekao je, sezona traje punih sedam mjeseci, a naveo je i kako je razlika u broju putnika u kolovozu u Zračnoj luci u odnosu na zimske mjesece (siječanj, veljača ili prosinca) 1:20.

-Ukoliko ne bude novih investicija prostora za rast nema, osim ako se ne produlji sezona – rekao je Luetić dodavši kako smo godinama imali lošu avio povezanost tijekom zime, no situacija se značajno promijenila od prošle godine. Ove zime imat ćemo jako dobru povezanost. Tako ćemo imati direktne letove za Rim i Barcelonu uz linije za Frankfurt tri puta tjedno. Iberia će Dubrovnik povezivati s Madridom dva puta tjedno, dva do tri puta tjedno bit ćemo povezani s Pragom, s Varšavom dva puta tjedno, a tu su i letovi za Zagreb.

-Dakle, ove zime će biti kapaciteta, ali je pitanje koliko će biti popunjeni – rekao je Luetić dodavši kako od strane agencija i aviokompanija često čuje primjedbe da se tijekom zime u Dubrovniku spava jer  je dosta sadržaja u zimskim mjesecima zatvoreno.

-Morat ćemo sadržaje poboljšati – rekao je Luetić dodavši kako bismo u protivnom dogodine mogli ostati bez nekih linija ako popunjenost kapaciteta bude ispod granice isplativosti.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist