Grad

Skupština TZ grada: 2013. ostvareno 10 posto više dolazaka

Skupština TZ grada: 2013. ostvareno 10 posto više dolazaka

Treća skupština TZ grada Dubrovnika održana je danas u hotelu Rixos Libertas na kojem su predstavljeni rezultati turističkog prometa u 2013. godini, najavama za ovu sezonu te o proračunu gradske turističle zajednice.

Kako je istaknuto, TZ grada Dubrovnikka je 2013. završila s prihodom od oko 17 milijuna i 706 tisuća kuna, te rashodom od 16 milijuna i 428 tisuća kuna, što je za 7 posto manje od planiranih. Uz prijenos sredstava iz 2012. godine u iznosu od oko 929 tisuća kuna, proračun je iznosio ukupno oko 18 milijuna i 635 milijuna kuna.

– 2013. Dubrovnik je proglašen apsolutnim šampionom hrvatskog turizma, a to je rezultat ulaganja svih zaposlenih u turizmu, ali i TZ Ggrada. Dubrovnik je proglašen i najboljom kongresnom destinacijom na JI Europu, a brojni portali su nas birali kao najbolju, najromantičniju destinaciju – naglasila je direktorica Romana Vlašić.

Od 1.siječnja do 31.prosinca 2013. godine u Dubrovniku je ostvareno 768.460 dolazaka, od čega je bilo 718.268 stranih te 50.192 domaćih turista, što čini ukupno 10 posto više nego u 2012. godini. Tijekom 2013. godine ostvareno je 2.864.499 noćenja, što čini porast od 9 posto u odnosu na 2012. godinu.

– Najbrojniji su Britanci, Japan bilježi pad od 9 posto te Španjolska 12 posto. Naime, Japan je skrenuo rute na sjever Hrvatske i Slovenije, no potrudit ćemo se vratiti ih. Britanci čine petinu naših noćenja, pa slijede Francuzi, Nijemci, Amerikanci koji bilježe visoko mjesto i 35 posto poboljšanja u dolascimja i 36 posto u noćenjima. Riječ je o cjelogodišnjim turistima pa imamo njihovo povećanje zimi od 10 posto. Gosti iz Rusije stoje prosječno 10 dana i nadamo se da će vizni režim biti olakšan, dok je dolazak hrvatskih, norveških, britanskih, švedskih i skandidavskih gostiju u velikom porastu zbog direktnih linija. Što se tiče noćenja, hoteli su u 2013. ostvarili 2 posto manje noćenja, ali je zato privatni smještaj ostvario povećanje od 33 posto tako da povećanje turističkog prometa pripada privatnom sektoru. Naime naš privatni sektor postao je iznimno kvalitetan – dodala je Vlašić.

Od aktivnosti i zadaća TZ grada Dubrovnika ostvarenih u prethodnoj godini direktorica je posebno istaknula promotivne aktivnoti putem socijalnih mreža (Facebook nagradne igre, Blog, Twitter, aplikacije za mobilne uređaje i drugo). Dubrovnik je i prošle godine bilo vrlo zastupljen u inozemnim medijima, a rangiran je putem niza svjetskih portala kao jedna od najprivlačnijih svjetskih i europskih destinacija za 2014. Tijekom 2013. TZ grada sudjelovala je i organizirala niz aktivnosti iz projekta “Volim Hrvatsku”, te podupirala i organizirala brojne manifestacije u gradu Dubrovniku. Predstavljanja u inozemstvu odnosila su se na nastupe na sajmovima i posebne prezentacija na tržištima od posebnog interesa za naš grad.

– Turistička 2014. počela je s velikim povećanjem premda imamo smanjenje broja letova do 22. ožujka. Ostvarili smo 32 i pol tisuće dolazaka, što je 22 posto više u odnosu na lani
Prednjače gosti iz Hrvatske, Albanije, Koreje, Amerike – zaključila je Vlašić.

Gradonačelnik i predsjednik TZ grada Dubrovnika Andro Vlahušić u svojem izlaganju najavio je završetak brojnih investicijskih projekata, kako gradskih infrastrukturnih tako i privatnih investitora, te se posebno osvrnuo na obnovu hotelskih kuća. Također je dodao:
– U vremenu krize ostvarujemo 60-postotni rast turističkog prometa, a ne padaju cijene.

Usvojeno je izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru za 2013., kao i Izvješće o radu i financijsko izvješće 2013.
Skupština TZ grada Dubrovnika odabrala je i šest predstavnika u skupštinu TZ Dubrovačko – neretvanske županije , a to će u predstojećem četverogodišnjem razdoblju biti –Robert Butorac iz Hotela Maestral, Nike Marušić iz Jadranskih luksuznih hotela, Željko Miletić iz Hotela Lapad, Ana Hrnić iz Gulliver Travelam, Ivan Karlić iz Valamara, te Stanko Ljubić iz putničke agencije Globtour.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist