AktualnoŽupanija

SKUPŠTINA TZ-a ŽUPANIJE Osim rekordnih rezultata, što je obilježilo proteklu godinu?

SKUPŠTINA TZ-a ŽUPANIJE Osim rekordnih rezultata, što je obilježilo proteklu godinu?

Redovna sjednica Skupštine Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije, peta po redu, održala se danas, 28. prosinca u hotelu Valamar Lacroma.

Župan i predsjednik Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije Nikola Dobroslavić čestitao je svima na rekordnim rezultatima u 2016. godini te je rekao kako se treba okrenuti novim ulaganjima u turizam u 2017. godini.

Osvrnuo se na neka od najvažnijih investicija kao što je projekt u Kuparima, Platu, obnova Belvedera te projekti na Korčuli i u Orebiću. Isto tako se osvrnuo na ulaganja u Zračnu luku Dubrovnik, projekt koji je uskoro završen te će u najvećem dijelu biti spreman za turiste u 2017. godini.

Napomenuo je i kako je osnovan Centare za selektivne oblike turizma koji se odnosi na dolinu Neretve, te se osvrnuo i na obnovu kulturnih spomenika kao što je Muzej srebra i zlata u Smokvici, Muzej grada Korčule koji je u ruševnom stanju, Zavičajni centar u Slanome te obnova stonskih zidina.

Rekao je i kako se Turistička zajednica usprotivila prijedlozima o povećanju PDV-a sa 13 na 25 posto, ali nažalost nisu uspjeli. Pozitivno je što se ipak odustalo od povećanja poreza na usluge smještaja. Istaknuo je i kako bi PDV na ugostiteljske usluge trebao biti znatno manji, od pet do sedam posto.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije Vladimir Bakić iznio je podatke sa Evisitora gdje se može zaključiti kako je došlo do povećanja dolazaka od 11 posto na području Dubrovačko – neretvanske županije, te osam posto na razini Hrvatske. Najveći rast u noćenjima u 2016. godini dogodio se u srpnju i kolovozu, na razini države kao i županije. Najviše turista u protekloj godini došlo je iz Ujedinjenog Kraljevstva, zatim iz Njemačke, Norveške, Švedske, Finske, Danske i Poljske.

Bakić se osvrnuo na neke najvažnije sajmove kao što je Fitur u Madridu, ITB u Berlinu, NY Times Travel Show u New Yorku i drugi. Iznio je i financijski plan za 2017. godinu u kojem će sveukupni prihodi od boravišne pristojbe, turističke članarine, prihodi od drugih aktivnosti te prijenosa prihoda prethodne godine biti 6 035 000 kuna, a plan za prethodnu 2016. iznosio je 685 tisuća kuna manje.

 

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist