Kultura

“Skup:igre” prvi premijerni naslov DLJI

"Skup:igre" prvi premijerni naslov DLJI

Prva ovogodišnja premijera 63. Dubrovačkih ljetnih igara je  autorski  projekt Saše Božića „Skup: igre“ koja će se upriličiti ovu subotu u Lazaretima.

Tim povodom danas je u Festivalskoj palači održana konferencija za novinare na kojoj su govorili autor i redatelj Saša Božić, Ivica Prlender, intendant i Dora Ruždjak Podolski, direktorica dramskog programa Igara te voditelj Art radionice Lazareti Slaven Tolj.

Ovaj projekt ostvaren je u suradnji s  Art radionicom Lazareti, a okuplja sjećanja gledatelja kultne predstave „Skup“ u režiji Koste Spaića, praizvedene na Igrama prije 54 godine, i koja se igrala nevjerojatnih 14 sezona, i uzima ih kao polazište za autorsku meditaciju na temu smisla i djelovanja kazališne umjetnosti. Projekt se bavi potencijalitetom memorije kao mjestom za nastanak kazališnog čina. Kroz predstavu putuju različiti junaci od Izeta Hajdarhodžića preko Selme Karlovac pa do nekih lokalnih današnjih moćnika.

– Ova predstava nastala je kao potreba da se pričaju priče, da se isprepliću prošlost, sadašnjost i budućnost, čemu svi težimo.  Riječ je o paradoksalnoj želji, to nas ipak čini ljudima – istaknula je uz ostalo Dora Ruždjak Podolski koje je pritom istaknula kako se nada da je ovo početak prijateljstva sudionika i autora sa Gradom.

Zanimljivo je i to da u predstavi sudjeluje 30-ak građana Dubrovnika, čija su sjećanja na 4 najupečatljivije predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama snimljene i koje su ukomponirane u ovaj autorski projekt.

– Ova predstava se ni na koji način ne bavi Skupom, čak ni Skupom Koste Spaića toliko. Ovdje se radi o izvedbi građana Grada Dubrovnika koji su prisutni u predstavi kao video materijal, čiji su govori onda preneseni u scenski tekst koji izgovaraju glumci. Ta sjećanja ne generiraju moguću rekonstrukciju predstave nego otvaraju neke probleme. To su problemi življenja u Dubrovniku, odnosa Grada i Igara i problematiku načina na koji predstava živi u smislu da koloplet umjetničkih događanja u tom istom Gradu prije 30, 40, 50 godina priječi suočavanju s Dubrovnikom kakav je danas– kazao je redatelj Saša Božić dodavši kako ga je zanimao estetski moment u urbanom kontekstu grada – istaknuo je Božić naglasivši kako su građani predstave i Grad promišljali iz rakursa uvijek bolje prošlosti:

– Želio sam to preslikati, ispričati, ali ne reprezentacijski, već pozivam gledatelja na suradnju, uvlačim ga u dramsku igru –  naglasio je redatelj.

Istaknimo još kako je Saša Božić međunarodno nagrađivani kazališni redatelj i dramaturg,  prisutan u polju europskog suvremenog plesa, a ovo je njegova prva suradnja s Ljetnim igrama. Video potpisuje Josip Visković, a sudjeluju izvođači – Petra Hrašćanec, Doris Šarić-Kukuljica, Nataša Dangubić, Nataša Kopeč, Vili Matula, Silvio Vovk, Dado Ćosić, Ivan Grčić,  Marko Jastrevski te građani grada Dubrovnika.

Premijera će se održati u subotu 21. srpnja u 21:30 sati u Lazaretima, a uslijedit će izvedbe 22., 23. te 24. srpnja u Lazaretima.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist