Natrag
22.6.2018 09:38

facebook

twitter

google

rss

dulist

SKUP U DUBROVNIKU Zaposliti osobu s invaliditetom je prilika, a ne namet!

29.8.2017 @ 9:56 Dulist Grad

Podijelite:

Hrvatska gospodarska komora – ŽK Dubrovnik organizira stučni skup na temu ‘ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet’, 6. rujna od 14 i 30 do 16 sati u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik.

Organizatori skupa su Pravobranitelj za osobe s invaliditetom i Hrvatska gospodarska komora.

Zakonodavac je propisao obavezu kvotnog zapošljavanja kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje imaju otežani pristup tržištu rada i dugi niz godina su isključene s njega. U dijelu poslodavaca obaveza kvotnog zapošljavanja izazvala je otpor, dok su je drugi prepoznali kao priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz poticaje koje za njihovo zapošljavanje omogućava država. Osobe s invaliditetom kao posebna skupina radnika u nekim slučajevima trebaju određene prilagodbe prostora ili radnog procesa. Neosiguravanje te prilagodbe predstavlja diskriminaciju sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije kojim je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana Direktiva Vijeća Europske unije 2000/78/EZ. Do otežanog obavljanja radnih zadataka zbog zdravstvenih teškoća dolazi i kod postojeće radne snage. Hrvatski je sustav dosad takve radnike prerano pasivizirao odustajući od njihovih preostalih radnih sposobnosti.

Kako bi pomogli poslodavcima u pretvaranju ovog izazova u priliku za daljnje unaprjeđenje njihovog poslovanja Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizira stručni skup pod nazivom Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet.

‘Neka od pitanja na koja želimo dobiti odgovor na skupu su: Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom? Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom? Koji su problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati? Kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti? Kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti? Kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote? Vjerujemo da ćete prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznate više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijelite iskustva i izazove na koje nailazite i dobijete odgovore na svoja pitanja vezanu uz ovu temu. Budući da je broj sudionika ograničen, molimo Vas da nas obavijestite o svojoj namjeri sudjelovanja najkasnije do 4. rujna. Potvrdu sudjelovanja molimo javiti na e-mail ntrojanovic@hgk.hr’, zapisali su organizatori.

U nastavku pročitajte program:

– 14:15 – 14:30 Dolazak sudionika
– 14:30 – 14:40 Pozdravni i uvodni govori
Davorko Vidović, savjetnik, Hrvatska gospodarska komora
Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izlaganja:
– 14:40 – 14:50 Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom, Dario Karačić, Institut za razvoj tržišta rada
– 14:50- 15:00 Kvote i poticaji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i usluge Centra za profesionalnu rehabilitaciju, Natalija Krajnović, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom
– 15:00 – 15:10 Iskustva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Marijana Grgin
– 15:10 – 15:20 Iskustvo poslodavca, Ana Jakovina, Financijska agencija-FINA
– 15:20 – 16:00 Rasprava

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana