Županija

SKUP U DUBROVNIKU Dobroslavić: ‘Prostorno planiranje osnova je svakog razvoja’

SKUP U DUBROVNIKU Dobroslavić: 'Prostorno planiranje osnova je svakog razvoja'

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik Joško Cebalo pozdravili su danas sudionike desetog Susreta Zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija kojeg ove godine organizira Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.

Skupu prisustvuju predstavnici Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva kulture te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio kako je prostorno planiranje osnova svakog razvoja te kako se to možda najviše očituje upravo na Jadranu i otocima.

Zamjenik Cebalo prisutnima je kroz kratku prezentaciju predstavio glavne razvojne projekte koji se provode ili su u visokom stupnju pripreme, od Pelješkog mosta, preko osam trajektnih luka do autoceste i brze ceste, ali i Centara kompetencije…

Jadranske županije su smještene na obali Jadranskog mora i imaju iste ili slične probleme, a jedna od važnih zajedničkih tema je i zaštita kulturne baštine kroz prostorne planove.

U sklopu Susreta u četvrtak 15. studenog 2018. godine organizirana je Konferencija o svjetskoj baštini i prostornom planiranju. Stručnjaci iz Španjolske, Italije, Poljske i Crne Gore predstavit će svoja iskustva, a bit će iznesena i dugogodišnja dobra praksa iz Švedske. Izlagači će se na planiranoj panel raspravi osvrnuti na temu buffer zone Dubrovnika čija je konzervatorska podloga u izradi, plana upravljanja te općenito temi kulturne baštine u zakonodavstvu i prostornom planiranju.

Na konferenciji ova tema je stavljena u fokus s ciljem podizanja razine svijesti javnosti, tj. približavanja pojmova buffer zona, plan upravljanja, procjena utjecaja na kulturnu baštinu donositeljima odluka, stručnjacima iz raznih oblasti planiranja te zainteresiranim građanima.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist