Županija

Školjkarima podmireni troškovi za oznaku izvornosti za stonsku kamenicu

Školjkarima podmireni troškovi za oznaku izvornosti za stonsku kamenicu

Dubrovačko-neretvanska županija je dodijelila bespovratnu potporu za 17 poduzetnika, uzgajivača školjaka – kamenica za podmirenje troškova dobivanja oznake izvornosti u ukupnom iznosu od 68 tisuća kuna.

Naime, malostonska kamenica dobila je oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a uskoro bi trebala biti zaštićena i od Europske unije. Oznaka izvornosti školjkarima bi trebala omogućiti lakši plasman, a kupcu jamstvo kvalitete. Ostrea edulis prvi je morski proizvod koji je dobio zaštićenu oznaku izvornosti. To je prvi korak u zaštiti zemljopisnog podrijetla kraljice školjaka. Slijedi postupak pred Europskom komisijom pa će stonska plosnata kamenica biti prva zaštićena na području Europske unije.

Ova potpora školjkarima dio je aktivnosti u Malostonskom zaljevu i Malom moru koje Županija kontinuirano provodi, a koje su značajno povećane u protekle tri godine kada je i nadležnost nad koncesijama u Malostonskom zaljevu prešla na Dubrovačko-neretvansku županiju.

U svrhu omogućavanja svih elemenata proizvodnog procesa, Županija kontinuirano provodi monitoring Malostonskog zaljeva. U suradnji s nadležnim ministarstvom izrađene su zasebne studije za uzgoj mušula i kamenica te se uskoro očekuje i izrada cjelovite analize stanja u Malostonskom zaljevu s posebnom osvrtom na zaštitu od predatora te osiguranja mjesta na obali za nesmetan iskrcaj i obradu školjaka.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist