Grad

SKOK CIJENA Evo koliko koštaju dubrovački ‘kvadrati’

Grad iz zraka

Dubrovnik je i na godišnjoj i na mjesečnoj razini zabilježio najveći porast cijena stanova u visini od 5 posto. Prosječna tražena cijena ‘kvadrata’, prema podacima oglasnika za nekrenine Crozilla.com, popela se na 3172 eura.

Ipak, na razini Hrvatske, posljednji mjesec 2016. godine nije donio značajnije promjene na cijenama stanova koje su tijekom prosinca bile nešto niže no godinu ranije. Najviše su cijene zabilježene na Jadranu, dok su najniže cijene stanova oglašavane u gradovima u unutrašnjosti.
Najveći godišnji pad bilježi Bjelovar u kojem je prosječna tražena cijena stanova iznosila tek 772 eura po metru kvadratnom što je 0,5 posto manje no mjesec ranije, te 5 posto manje no lani u istom mjesecu. Prema podacima oglasnika Crozilla.com, godišnji pad cijena stanova u visini od 2,3 posto tijekom prosinca je zabilježen u Sisku i Osijeku. Prosječna tražena cijena stanova na području Siska je iznosila 717 eura, što je 0,6 posto manje no mjesec ranije. U Osijeku su cijene bile 0,1 posto više no mjesec ranije, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 952 eura. Jeftini stanovi u unutrašnjosti nisu nikakva novost, no u Osijeku ih se tijekom prosinca na oglasniku Crozilla.com moglo pronaći i po cijenama nižim i od tek 400 eura po metru kvadratnom. Pritom valja napomenuti da je riječ o nekretninama starije gradnje, najčešće potkrovljima ili dvorišnim stanovima koji zahtijevaju adaptaciju i dodatna ulaganja, pa su i njihove cijene znatno niže od prosječnih.

Cijene zagrebačkih stanova porasle su na mjesečnoj razini za 0,2 posto, te za 1,2 posto na godišnjoj razini, pa je tražena cijena metra kvadratnog u prosjeku iznosila 1630 eura. Porast cijena od 3,7 posto na godišnjoj je razini zabilježen u Zadru koji ujedno bilježi i najveći mjesečni pad cijena od 4,6 posto, pa se za jedan metar kvadratni tijekom prosinca u prosjeku tražilo 1804 eura.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist