Natrag
21.2.2019 10:51

facebook

twitter

google

rss

dulist

Skandinavci sve više dolaze u Dubrovnik

1.8.2012 @ 8:39 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Gradska turistička zajednica je zadnjeg dana srpnja obavijestila dubrovačku javnost kako je ovih dana u dubrovačkim hotelima, kao i u drugim smještajnim kapacitetima, teško naći slobodan krevet.

Pa srce je sezone, ako sad nismo puni, kad ćemo i biti?

No, dalje ističu kako od početka ove, 2012. godine Dubrovnik bilježi odlične trendove povećanja dolazaka i noćenja gostiju sa svih tržišta, ali i znakovita povećanja iz zemalja Skandinavije, te ostalih nordijskih zemalja.

– Za stanovnike Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda koji kao glavni motiv putovanja ističu potrebu za „bijegom“ u toplije i sunčanije krajeve, vrlo važan čimbenik odabira destinacije jest i kultura. Dubrovnik, kao grad kojeg karakterizira upravo visoka razine kulturne ponude ove je godine potvrdio svoj status privlačnog odredišta za skandinavske i nordijske goste. Tomu se naravno pogodovale iznimno dobre avio – veze sa cijelim skandinavskim poluotokom – javljaju iz TZ-a.

Prema statističkim podacima od početka godine švedskih gostiju je 50 posto više u usporedbi s 2011. godinom, odnosno ukupno je bilo 11 146 dolazaka i ostvarenih 55 635 noćenja (48% više). Slijede Finci s 41 posto više dolazaka (6624) i ostvarenih 32 114 noćenja.

Danaca je bilo 24 posto više, dok je norveških gostiju ove godine u Dubrovniku boravilo desetak posto manje nego proteklih godina.
Unatoč manjem broju Norvežana oni drže visoko drugo mjesto na ljestvici posjetitelja na otoku Lopud, koji je za njih iznimno privlačan.

Inače Skandinavci svoja putovanja uglavnom rezerviraju sami, putem interneta, kombinirajući za sebe najpovoljnije ponude. Zajednička karakteristika im je dulji boravak, dok pri odabiru vrste smještaja razlikujemo Šveđane koji se vole odmarati u hotelima i Norvežane koji preferiraju privatni smještaj, navode iz TZ-a. Po zastupljenosti u privatnom smještaju norveški gosti su na drugom mjestu sa 7,8% udjela, dok su švedski turisti po zastupljenosti u hotelima na šestom mjestu s 4,5 % udjela.

Analizirajući podatke o dobnim skupinama naših skandinavskih gostiju zaključuje se da Dubrovnik za svoj godišnji odmor uglavnom odabiru obitelji s djecom.
Letovi iz sjeverne Europe trajat će do kraja listopada, što znači da se može očekivati dobar trend turističkih posjeta s ovih tržišta i u razdoblju posezone.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana