Grad

SKANDALOZNO Srbi i dalje potpiruju ‘strah od ustaša’ u Dubrovniku

‘Na turističkim prospektima koje je Hrvatska odštampala za katolički Božić i Novu godinu, svi nazivi srpskih institucija u Dubrovniku “prevedeni” su na hrvatski jezik i nisu obeleženi kao pravoslavni. Tako je hram u centru grada nazvan Crkva Svjetog blagovještenja, a crkva i groblje u Boninovu su ostali bez oznake da su srpski’, početak je skandaloznog i sramotnog napisa autora Marka Lopušine koji su 13. prosinca objavile beogradske Večernje novosti pod zvučnim naslovom ‘U Dubrovniku zatiru sve što je srpsko’.

I upravo je ovaj tekst, kao i sve što se događalo nakon njegove objave, pokazatelj koliko su hrvatski mediji, kao ogledalo društva, kakvi god da jesu, svjetlosnim godinama ispred naših istočnih susjeda.

Letci i vjernici
Sam tekst osim letaka na koje ćemo se vratiti temelji se isključivo na svjedočanstvu stanovitog Dragana Drakulića, vjernika kojeg je autor ‘zatekao u prostorima srpske pravoslavne crkve’ u povijesnoj jezgri Dubrovnika, a koji je ustvrdio kako se u Dubrovniku redom: krivotvori povijest, pohrvaćuju Srbi, krivotvori srpska povijest grada, ne priznaje ćirilica, Srbi se boje izjasniti kao takvi i žive u strahu od ustaša.

Što su o spornom tekstu rekli novinari srbijanskih medija, dubrovački paroh Vladan Perišić te jedan dubrovački Srbin pročitajte u tiskanom izdanju DuLista, koji je u prodaji od srijede.

 

Pročitajte još

NAPREDUJU RADOVI U tijeku sanacija rive u Rožatu

Dulist

ZATVARA SE DIO PARKIRALIŠTA Zbog radova na ex-hotelu Stadion

Dulist

Dubrovniku priznanje za 3D urbano planiranje za pametni i održivi grad

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija