Aktualno

SKANDAL s Prijedlogom Izmjena i dopuna GUP-a!

SKANDAL s Prijedlogom Izmjena i dopuna GUP-a!

Ovlaštena arhitektica Ivana Bojić iz Instituta IGH d.d. Split na svim je nacrtima Prijedloga Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika (GUP) navedena kao „odgovorni voditelj izrade plana“, a ona na tom planu, povrdila nam je, nikad nije radila.

Ime ovlaštene arhitektice Ivane Bojić, bez njenog je znanja stavljeno na ključni dokumenat Grada Dubrovnika, a dokumenat ne sadrži njen potpis kao ni ovlašteni pečat.

– Prostor Dubrovnika znam jedino kao turist. Nisam bila imenovana za izradu Prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a, niti sam na njemu radila. Nikad nisam dobila Rješenje za taj posao – u telefonskom nam je razgovoru potvrila ovlaštena arhitektica Ivana Bojić, inače zaposlenica splitskog Instituta IGH.

– Cijeli svoj radni vijek bavim se izradom urbanističkih planova Splita i njegove okolice. Poznajem taj prostor i ljude ovog područja i mogu odgovarati jedino za nešto za što sam imenovana, a za Izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika, nikad nisam imenovana odgovornim voditeljem – rekla je splitska arhitektica Bojić. Ona je naglasila kako nije njezina zadaća otkriti tko ju je kao odgovornu osobu potpisao na dubrovački GUP, jer da za to postoji i Urbanistika komisija pri Ministarsvu graditeljstva i prostornog uređenja, a vjeruje, dodala je kako će se ova situacija razriješiti i unutar njezine tvrtke IGH.

Udruženje hrvatskih arhitekata ovaj je slučaj prijavilo Ministarstvu, odnosno Urbanističkoj inspekciji. Stava su kako izrađeni Prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika nije u formalno pravnom smislu ispravan.
Podsjetimo, među nepravilnostima pri izradi Prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a, struka se očitovala Urbanističkoj komisiji i zbog tvrtke IGH Urbanizam koja, kako tvrde, nema licencu za prostorno planiranje. Naime, u trenutku ugovaranja posla na izmjeni i dopuni i Prostornog plana i Generalnog urbanističkog plana Grada taj posao je ugovorila tvrtka Institut IGH d.d.  koja je imala ovlaštenje za taj posao. U međuvremenu je zbog ekonomskih problema IGH d.d. ugasio svoj urbanistički ured i osnovao novu tvrtku IGH urbanizam d.o.o., a riječ je uvidom u sudski registar o dva različita pravna subjekta. Na Prijedlogu Izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika tek je  jedan pečat i to od IGH Urbanizma, te dva potpisa odgovornih osoba IGH Urbanizam Dubrovnik, ovlaštene arhitektice Zrinke Rudež i ovlaštenog arhitekta. Tvrka IGH Urbanizam do 30. studenog 2012. godine nije bila na popisu subjekata koji imaju licencu za prostorno planiranje što znači, tvrde arhitekti, da je Prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika u formalno – pravnom smislu neispravan.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist