Grad

SKANDAL NA LOKRUMU Tevšić odabrao kandidata, a natječaj još nije završen!

SKANDAL NA LOKRUMU Tevšić odabrao kandidata, a natječaj još nije završen!

Vršitelj dužnosti ravnatelja Rezervata Lokrum Mario Tevšić (HNS) na današnjoj bi sjednici Upravnog vijeća te ustanove trebao članovima vijeća predložiti zapošljavanje ‘na neodređeno’ izvjesne Ozane Domijan na radnom mjestu stručnog suradnika – šumara.

Ništa tu ne bi bilo čudno da to zapošljavanje nije protuzakonito u najmanje tri slučaja, a kako saznajemo, sve uz blagoslov zamjenice gradonačelnika i saborske zastupnice SDP-a Tatjane Šimac Bonačić. No, krenimo redom.

Nezakonitost br. 1. – raspis natječaja

Premda u Planu zapošljavanja Rezervata Lokrum (kojeg, prema Statutu, na prijedlog ravnatelja donosi Upravno vijeće) nije bilo spomena o zapošljavanju stručnog suradnika – šumara, Mario Tevšić se pred desetak dana odlučio raspisati natječaj za to radno mjesto. Za takav potez prethodno nije dobio odobrenje Upravnog vijeća niti je Upravno vijeće slijedom toga donijelo novi Plan zapošljavanja. Natječaj za to radno mjesto je objavljen na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a u podacima koji se mogu pronaći, oglašen je kao zaposlenje ‘na određeno’. Kako saznajemo, do 1. lipnja (zadnjeg dana za prijavu) na natječaj se prijavilo više kandidata, a među njima i već spomenuta Ozana Domijan.

Nezakonitost br. 2. – ‘odabir’ prije odabira

Premda komisija za natječaj još uvijek nije izvršila odabir najprikladnijeg kandidata (po saznanju DuLista to bi se trebalo dogoditi danas, prije sjednice Upravnog vijeća), v.d. ravnatelja Tevšić je već pred nekoliko dana pismeno obavijestio članove Upravnog vijeća da je bez njihova znanja i odobrenja raspisao natječaj za stručnog suradnika – šumara te im je također poslao novi Plan zapošljavanja s Ozanom Domijan već uvrštenom, iako još uvijek nije i službeno izabrana!

Nezakonitost br. 3. – ‘određeno’ postalo ‘neodređeno’

Što je još zanimljivije, natječaj za navedeno radno mjesto je raspisan za ‘određeno’, a u novom Planu zapošljavanja, kojeg je Tevšić dostavio članovima Upravnog vijeća, Domijan se vodi pod ‘neodređeno’.

Prijateljstvo čvrsto poput zubne cakline

Nakon svega ovoga vrijedi se upitati tko je Ozana Domijan, za koju se Tatjana Šimac-Bonačić toliko zalaže, a za koju je Mario Tevšić već počinio nekoliko nezakonitih djela, sve kako bi joj omogućili zaposlenje u Rezervatu Lokrum.

Ozana Domijan kći je poznatog glazbenika Darka Domijana i stomatologinje Dubravke Domijan, koja se tijekom studija Stomatologije družila s Tatjanom Šimac Bonačić i njenim današnjim suprugom Žarkom. Prijateljstvo iz studentskih dana očito je čvrsto poput zubne cakline, a Šimac Bonačić radi sve što je u njenoj moći kako bi ‘uhljebila’ kćer stare prijateljice.

Inače, Ozana Domijan diplomirala je 2012. godine na Šumarskom fakultetu, a već ima iskustvo rada u Rezervatu Lokrum. Naime, 2013. godine zaposlila se u toj ustanovi dok joj je na čelu bio bivši ravnatelj Mario Petrušić, ali na blago rečeno vrlo čudan način. Prvi pokušaj bio je u kvoti ‘Perićevih pripravnika’, ali kako je otkriveno da ne ispunja potrebne uvjete, taj pokušaj završio je bezuspješno. Međutim, zaposlio ju je izravno Petrušić i to bez znanja i odobrenja Upravnog vijeća, dakle – protuzakonito. S njom je Petrušić potpisao pripravnički ugovor ‘na određeno’ (godinu dana), s namjerom da je zadrži ‘na neodređeno’.

Međutim, kako je na Upravnom vijeću utvrđeno da Domijan nije imala mentora (kojeg je prema Statutu trebala imati), time se zaposlenje pokazalo još jednom protuzakonitim. Petrušić se međutim oglušio na nalog Upravnog vijeća da s Domijan raskine ugovor. Dapače, mjesec dana prije svoje smjene s njom je čak i produžio ugovor na još godinu dana. Naravno, bez ikakvog temelja u zakonu, Statutu i odlukama Upravnog vijeća.

Novi ravnatelj Tevšić o svemu je bio obaviješten, ali nije ništa poduzimao. Kad joj je sredinom ožujka 2015. godine ‘drugi mandat’ konačno došao kraju, Tevšić tek na inzistiranje Upravnog vijeća s njom nevoljko ne produžuje suradnju. Ovih dana joj, pak, serijom eklatantnih protuzakonitih poteza širom otvara vrata novog zaposlenja u ustanovi.

Dovoljno materijala za ostavku

Ovdje se, uz sve spomenuto, treba zapitati kako se jedan v.d. ravnatelja uopće odlučuje mijenjati Plan zapošljavanja i donosi takve ključne odluke za vrijeme dok je natječaj za novog ravnatelja ustanove još uvijek aktualan?

Također, u tijeku je i natječaj za radno mjesto stručnog voditelja Rezervata Lokrum, zapravo po važnosti drugo radno mjesto u ustanovi. Ako na tom natječaju bude izabran kandidat sa završenim Šumarskim fakultetom, radno mjesto stručnog suradnika – šumara bit će nepotrebno.

Na kraju, ne treba posebno naglašavati što će o svemu ovome misliti drugi kandidati, koji su se možda nadali zakonitom postupku odabira.

Inače, u Upravnom vijeću odlukom gradonačelnika Vlahušića od nedavno sjede Marina Vučković Matić (HNS), Zoran Obradović (HNS), Josip Zedniček (HSU) i Boško Skaramuca (SDP), dok je predstavnik Radničkog vijeća Vlaho Brautović. To su ljudi koji će se danas naći u poziciji dići ruku za ili protiv Tevšićevih ilegalnih rabota.

U svakom slučaju, već sve ovo spomenuto dovoljan je materijal za radnu inspekciju i siguran temelj za ostavku Marija Tevšića.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović