Aktualno

SKANDAL Linić oprostio dug VIAM-u težak 4,5 milijuna!

VIAM je u predstečajnoj nagodbi postići da im Ministarstvo financija i državne tvrtke oproste više od 4,5 milijuna kuna duga, o kojem je duList već pisao.

Ova dubrovačka građevinarska tvrtka, koja preživljava kao podizvođač na velikim projektima kojima je investitor Grad Dubrovnik, uspjela je, kako navodi Index.hr, zbog činjenice kako je vodi Mladen Vlahušić, brat dubrovačkog gradonačelnika.

Dakle, VIAM-u je Slavko Linić oprostio 100 posto kamate od 1,3 milijuna kuna, a odrekao se i 50 posto glavnice.

U predstečajnoj nagodbi Ministarstvo financija – Porezna uprava u potpunosti se odrekla kamata u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna te polovice osnovnog duga u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna. Što znači da se ministarstvo Slavka Linića od ukupnog duga od 7,8 milijuna kuna sada od Viama potražuje tek 3,2 milijuna kuna, a taj dug ta bi tvrtka trebala vratiti u roku od četiri godine s kamatom od 4,5 posto. Nije se samo Ministarstvo financija odreklo svojih milijuna već je to napravilo i niz tvrtki u većinskom državnom vlasništvu koje su se odrekle 40 posto duga. Ostatak od 60 posto duga VIAM će otplaćivati kroz četiri godine i to bez kamata, piše Index.hr.

Na listi tih tvrtki su primjerice Čistoća, Domouprava, Sanitat, Vodovod i druge koje su pod patronatom Grada Dubrovnika gdje stoluje gradonačelnik Andro Vlahušić. Sukladno rezultatu glasanja o predstečajnoj nagodbi gdje je Ministarstvo financija imalo najviše glasova vjerovnici Viama odriču se 60 posto duga, a dobavljači 40 posto s tim da će ostatak dobiti kroz četiri godine bez kamata.

Ukupna dugovanja VIAM-a prema vjerovnicima iznosila su tako 13,9 milijuna kuna. Od toga su tijela državne uprave i tvrtke u pretežito državnom vlasništvu potraživala malo više od 8 milijuna kuna, a ostali vjerovnici 5,1 milijun kuna.

Pročitajte još

PRAVI SPECIJALITETI Evo što vas očekuje u nastavku Good Food Festivala

Dulist

Uz OTP banku do besplatne godišnje pretplate za VK Jug AO

Dulist

ZLONAMJERAN SOFTWARE Lažirana adresa elektroničke pošte Porezne uprave

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija