Aktualno

Sjednice Gradskog vijeća na Upravnom sudu!

Sjednice Gradskog vijeća na Upravnom sudu!

Ususret subotnjoj sjednici Gradskog vijeća iz Ministarstva uprave za duList su potvrdili kako je nad radom tog gradskog tijela proveden nadzor te kako po njihovu sudu nema potreba za poništavanjem sjednica.

''Ministarstvo uprave je slijedom navedene činjenice provelo nadzor nad zakonitošću rada Gradskog vijeća Grada Dubrovnika te je u bitnome utvrdilo sljedeće:
Ministarstvo je konstatiralo da je pravomoćnošću predmetne presude imenovanom vijećniku prestao mandat u Gradskom vijeću. Što se tiče činjenice da je taj vijećnik sudjelovao u radu Gradskog vijeća nakon pravomoćnosti presude, uzeta je u obzir činjenica da Gradsko vijeće Grada Dubrovnika nije imalo saznanje o izrečenoj presudi, niti o pravomoćnosti iste u vrijeme njezinog donošenja. Također ni član Gradskog vijeća, o čijem se mandatu radi, a koji je pravomoćno osuđen tom presudom, prema navodima koje je iznio, nije imao saznanja o presudi. Uvažavajući navedeno, Ministarstvo je izrazilo mišljenje da su navedeni propusti, odnosno okolnosti objektivne naravi te ne mogu dovesti u pitanje zakonitost rada cjelokupnog predstavničkog tijela.
Pored toga je posebno uzeta u obzir činjenica da su sve odluke koje je Gradsko vijeće donijelo na sjednicama na kojima je sudjelovao i imenovani vijećnik, donesene potrebnom većinom glasova sukladno zakonu, pri čemu glas Pere Vićana u odnosu ni na jednu odluku nije bio odlučujući.
Rukovodeći se načelom in favorem lokalne samouprave definiranim Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i ostvarivanjem prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenog Ustavom Republike Hrvatske, zaključno je istaknuto da se ne može govoriti o propustu jedinice lokalne samouprave u slučaju kada je eventualna nepravilnost u radu uzrokovana postupkom mjerodavnog državnog tijela.
Slijedom svega Ministarstvo je konstatiralo da nema osnove za poništenjem 1., 2. i 3. sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na kojima je u radu i odlučivanju sudjelovao Pero Vićan, niti za oglašavanjem ništavim odluka koje su na sjednicama donesene, a o čemu je predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika obaviješten dopisom ovoga Ministarstva''
, zaključuje se u odgovoru Ministarstva.

Kako su nam potvrdili iz liste Srđ je Grad, nakon ovakvog mišljenja Ministarstva, ova situacija dobit će sudski epilog u vidu tužbe Upravnom sudu. Podsjetimo, jedna od točaka koja je izglasana u prve tri sjednice na kojima je protuzakonito sudjelovao Pero Vićan je i ona o usvajanju UPU-a Bosanka. Rok donošenja te točke bio je 21. kolovoza ove godine nakon čega bi se cijela procedura vratila na početak.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist