Županija

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA Lasić: ‘Špilja Šipun nikada neće biti otvorena za grupe’

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA Lasić: 'Špilja Šipun nikada neće biti otvorena za grupe'

Na 6. sjednici Općinskog vijeća financijska izvješća za prošlu godinu podnijeli su Konavosko komunalno društvo, Čistoća i zelenilo Konavle, Dječji vrtić Konavle, JVP Konavle, Dom za starije i nemoćne Konavle te Muzeji i galerije Konavala.

Konavosko komunalno društvo završilo je godinu pozitivno sa 114 tisuća kuna dobiti, Čistoća i zelenilo s dobiti od 130 tisuća kuna, Dječji vrtić Konavle završili su godinu u plusu 366 tisuća kuna.
Zapovjednik JVP Konavle Mario Magud rekao je kako će se sigurno graditi novi vatrogasni dom, no kako će se sredstva morati dobiti iz fondova određenih za prekograničnu suradnju.

– Problem nam je prerazvijenost pa su nam određene mjere zatvorene. Morat ćemo ići u suradnju s BiH i Crnom Gorom. Sad pripremamo papirologiju za nabavku dijela opreme kroz prekogranične fondove. Kad se otvore ti natječaji bit ćemo spremni – rekao je Magud. Najavio je i ulaganje u vozni park te istaknuo kako će se nastojati maksimalno koristiti EU fondove.

Dom za starije i nemoćne Konavle za prošlu godinu završio je u plusu od 810 tisuća kuna, a u Domu je koncem prošle godine bilo smješteno 77 korisnika.
Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković Radonić iznijela je stanje u toj Ustanovi.

– Još uvijek nismo Konavljane vratili u Muzeje, tu nas čeka puno posla. Što se tiče prodanih ulaznica, to je nešto manje jer smo sve škole oslobodili plaćanja. Suvenirnice još nisu zaživjele kako želimo, ove godine ćemo više na tom segmentu raditi. S druge strane imamo 1,2 milijuna kuna naših sredstava, a Općinskih je 1,4 milijuna kuna. Takav omjer mislim da nema nijedan Muzej u Hrvatskoj – rekla je.

Usvojen je i Prijedlog ugovora o prijevozu putnika s Libertasom, a usvojen je i prijedlog Odluke o davanju koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti premještanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila, tzv. Pauk služba. Donesen je Prijedlog Programa mjera u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Vijećnička pitanja
Ljubica Brailo pitala je kada će se špilja Šipun otvoriti za javnost. Načelnik Lasić odgovorio je kako prema informacijama koje on ima iz Javne ustanove za zaštitu prirode, ona nikada neće biti otvorena za grupe.

– Rekli su mi da se tamo nalazi jako puno endemskih vrsta i razgledavanje špilje bit će najvjerojatnije moguće samo za pojedince uz prethodnu najavu. Uputit ćemo upit na Županiju odnosno Javnu ustanovu opet i vidjeti gdje smo s time – rekao je načelnik Lasić,

Načelnik Lasić najavio je i kako će se uskoro napraviti analiza visine komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Odgovarajući na upit o tome što je u ovih šest mjeseci napravio Upravni odjel Perice Pušića, koji se bavi EU fondovima i ruralnim razvojem, Lasić je odgovorio kako je zadovoljan njegovim radom.

– Njegov odjel je pod lupom jer je došao sa nekakvim koalicijskim sporazumom, a želim reći da smo dobili za prostorni plan Konavala 500 tisuća kuna. Također izvjesno je da ćemo dobiti 2,5 milijuna kuna za vrtić na Grudi, a usprkos tome što su nam zatvorena mnoga vrata zbog indeksa razvijenosti – rekao je načelnik.

Vlaho Mujo pitao je hoće li Općina krenuti u sređivanje komunalnog stanja nakon što je sređena situacija u Cavtatu.
– Cavtat smo sredili, usprkos pobuni koja je došla zbog toga što smo se dirnuli u privatne interese. U posljednjih godinu dana eskalirao je problem ilegalnih deponija. Ići ćemo u uklanjanje tih olupina i građevinskog materijala, ali i u jednu akciju da ljudima podignemo svijest kroz jednu promidžbu – rekao je načelnik Lasić.

Vijećnik Srđan Meštrović pitao je hoće li Općina imati suatav, odnosno aplikaciju putem koje se mogu prijaviti komunalni problemi. Pročelnik za komunalne poslove Miljenko Mikulić odgovorio je kako je aplikacija u testnoj fazi i kako će javnost pristup dobiti početkom srpnja.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist