Županija

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA Konavlima od HT-a dodatnih pola milijuna kuna

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA Konavlima od HT-a dodatnih pola milijuna kuna

Četvrta sjednica Općinskog vijeća održana je danas u Cavtatu.

Na Sjednici je među ostalim usvojen Plan gospodarenja otpadom, odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, te izmjene Odluke o zakupu javnih površina.

Plan gospodarenja otpadom je značajan korak u ispunjavanju zakonske obaveze, a sada će osim nabavke potrebne opreme i infrastrukture uslijediti i edukacija stanovništva.

Među pitanjima vijećnika HDZ-ovog Iva Cvjetkovića zanimalo je što će biti s tzv. kućom Medenica u kojoj je svojedobno bila osnovna škola u Moluntu. Načelnik Lasić je istaknuo kako postoji inicijativa Muzeja i galerija Konavala da se u tom prostoru otvori jedna etnografska zbirka koja će prikazati tradiciju ribarstva, a prostor će se koristiti i za sastanke Mjesnog odbora.

Luciju Miljanić Macan zanimalo je o čemu se točno razgovaralo na nedavnom sastanku u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na kojem je glavna tema bila brza cesta koja će proći velikim dijelom kroz Konavle.

Načelnik je podnio izvješće vijećnicima, a istaknuo je kako se napokon lokalna zajednica počela pitati o tim stvarima.

– Na tragu odluke Općinskog vijeća nadam se da ćemo izbjeći rušenje kuća i da ćemo imati novi koridor od Zračne luke do Debelog brijega – rekao je načelnik Lasić.

Srđan Meštrović pitao je što se događa s vrijednim zemljištem u Konavoskom polju, a načelnik Lasić odgovorio je kako je tu nužna komasacija, a napomenuo je kako će taj zamršeni problem pokušati riješiti u dogledno vrijeme, poglavito u svjetlu činjenice da je otvoreno savjetovanje s javnošću za Prijedlog Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta.

Luka Šubašića zanimalo je što je s dvoranom u OŠ Gruda koja prokišnjava, a Načelnik je odgovorio kako se već sada utvrđuje razina štete te kako će u suradnji sa Županijom tražiti najbolje rješenje.

Vlaha Muja zanimalo je kakva je situacija s korištenjem općinskog zemljišta od strane Hrvatskog telekoma, a Načelnik Lasić je izvijestio vijećnike kako je prije nekoliko dana HAKOM donio privremeno rješenje prema kojem je Općini isplaćeno više od 200 tisuća kuna, a očekuje se više od pola milijuna kuna godišnje u tu svrhu.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama Miljenko Mikulić vijećnicima je obrazložio izmjene Odluke o zakupu javnih površina.

– Mijenja se članak 24. stavak 2. koji je do sada propisivao da se zakup javnih površina radio sezonski. Zakup sada ide za cijelu godinu i to je prvi korak u donošenju Plana korištenja javnih površina, ali i donošenja Odluke o visini zakupa koja je u ingerenciji načelnika. Ovime radimo prvi korak. Namjera nam nije nikoga izrabiti, no s obzirom na prihode koji se ostvaruju u toj djelatnosti, smatram da bi ugostitelji trebali više participirati u prihodu koji Općina ostvaruje na taj način. To je strogo namjenski prihod i to je na korist svima – rekao je Mikulić te napomenuo kako je prošle godine od zakupa javnih površina ukupno uprihodovano 852 tisuće kuna.

Pročelnik Mikulić je istaknuo kako će oni ugostitelji koji budu radili tijekom cijele godine imati popust na javne površine koje su bez obzira na dosadašnji ‘polugodišnji’ zakup javne površine zauzete tijekom cijele godine.

 

 

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist