Grad

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Imamo Deklaraciju!

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Imamo Deklaraciju!

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika u 10 sati počinje tematska sjednica Gradskog vijeća.

S jednom točkom dnevnog reda vijećnici će raspravljati o položaju i statusu Dubrovnika, a očekuje se i usvajanje HDZ-ove Deklaracije na tu temu. Što će donijeti sjednica pratite uživo na našem portalu.

KRONOLOGIJA

13:50 – Deklaracija je donesena jednogalsno – rekao je Niko Bulić nakon glasovanja.

13:45 – U regionalnom preustroju RH Grad Dubrovik traži zadražavanje statusa regionalnog središta i odbacuje se članak Zakona o regionalnom ustroju koji područje DNŽ stavljaju u plansko područje srednji i južni Jadran. Izmiještanje institucija iz Grada je neprihvatljivo i očekujemo vraćanje institucija koje su dosada Gradu oduzete. Želimo da sve te institucije naprave izračune o uštedama koje su postignute na takav način.

Županijama, gradovima i općinama moraju se proširiti ovlasti zbog političkih, zemljopisnih, ekonomsko-razvojnih i povijesnih razloga – rekao je Niko Bulić u obrazloženju Deklaracije.

13:30 – Nakon stanke od sat vremena uskoro se očekuje nastavak sjednice i izglasavanje o Deklaraciji o položaju i statusu DUbrovnika.

12:20 – Žestoko ćemo braniti stavove područja u kojem živimo poštujući zakone RH. Ne smijemo se bojati tražiti ono što svi želimo, a to je da Dubrovnik ostane središte regije, optimalno u okviru Dubrovačko-neretvanske županije. Nisu zaludu naši preci kupovali Pelješac i Konavle i okolna područja i gušili pobune, jer su shvaćali da bez teritorija nema regije. naši kriteriji nisu veličina brojeva nego kvaliteta brojeva. Povijesni argumenti su u našu korist, kao i zemljopisni i gospodarstveni, kulturni i demografski – rekao je HDZ-ov predsjednik vijeća Niko Bulić.

12:10 – Nisam se htio javljati ispočetka, ali tijekom rasprave su se javile neke netočnosti koje treba ispraviti. Da su prošle Ustavne promjena mi bi već danas imali regionalni ustroj. To se nije dogodilo samo i jedino zato što u Saboru vladajući trenutno nemaju potreban broj ruku. Ja poštujem Split, ali nema se što tamo odlučivati o tome kakav će život u Dubrovniku biti.

-Bolnica nije u problemima trenutno jer se njome loše upravljalo. Ona je u takvoj situaciji jer ne dobiva dovoljno novca od države. Hrvatske željeznice, koje su očigledno gubitaš, godišnje dobiju oko dvije milijarde kuna državnog novca. Željeznica je važna, ali zašto je ona važnija od Pelješkog mosta? Stvar je prioriteta – rekao je Frano Matušić.

 11:50 -Ako je cilj regionalnosti razvoj gospodarstva onda je Prijedlog Zakona u koliciji s Dubrovnikom i našom županijom. Mi smo bili u nepravednom položaju i prije ulaska u EU, a granice su od tada još izraženije. Nemamo ni autocestu ni most, ali dobili smo zakon kojim bi Dubrovnik mogao prestati biti središte naše regije. Dogodila nam se povijesna nepravda kada smo izgubili Carinarnicu, Trgovački sud itd. Kako ćemo se u sklopu neke druge regije izboriti za svoja prava kada  to nismo usjeli napraviti ni u ovoj – rekalje predsjednica dubrovačke podružnice HGK, Terezina Orlić.

11:40 – Drago mi je da Gradsko vijeće raspravlja o ovoj temi, ali zašto nije bilo rasprave kada su se gasili sudovi, prodavali hoteli. Gdje je bio patriotizam kada su kuće išle Ircima, a golf Izraelcima. Ovako veliki broj županija i općina nije održiv, jednostavno je preskup. Promjena teritorijalnog ustroja je nužna, a sve ide u smjeru lakše operacionalizacije i organizacije. Ne postoji nijedna inicijativa o ukidanju županija, a tražimo da Vlada pronađe odgovarajuće mejsto za Dubrovnik – rekla je SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić.

11:30 – Žao mi je što nema nikoga iz Vlade s nama danas. Prijedlog uvođenja pet planskih područja je uvođenje regija na mala vrata. Tome je prethodilo oduzimanje institucija, a nikakve uštede nisu postignute. Prijedlog novog Zakona o regionalnom ustroju nije pravedan prema Dubrovniku. Naš odgovor na ovakav prijedlog neće biti šutnja. Ova tema ne trpi stanačke stege i međusobna prepucavanja. Mi vjerujemo kako je moguće postići konsenzus svih vijećnika, a slične deklaracije su donijele Zadarska i Istarska županija. Nema nikakvog razloga da je i mi ne izglasamo. Buduć razvoj našeg kraja najbolje ćemo planirati mi sami. Čvrsto stojimo kako DN županija mora biti smaostalna područna jedinica, a Dubrovnik njezino središte. Ako hrvatska Vlada predloži donošenje Zakona kojim bi Dubrovnik izgubio status regionalnog sredošta pokrenut Gradski odbor HDZ pokrenut će referendum na ovu temu – rekao je pak predsjednik HDZ-a Mato Franković.

11:15 -Nas od matice Domovine dijeli granica, a ma kako god se ovo područje zvalo ono je odvojeno granicama. Žao mi je što ovdje nije župan da ga pitam je li normalno da bolesnik iz Neretve dolazi u dubrovačku bolnicu umjesto u Split autocestom – rekao je za govornicom HNS-ov Antun Pravedan uz dodatak kako je ‘županija DN nužno zlo’.

11:10 -Točno rekao sam da je glupost graditi Pelješki most vlastitim novcima. Nismo ga gradili kada je bilo novca na bacanje, a sada ćemo ga graditi. Uz pomoć EU ga možemo graditi. Isto je sa autocestom i ne možemo je graditi svojim sredstvima za albanske i turske kamione – rekao je Vlahušić.

10:55 -Hrvatski laburisti smatraju kako je postojeći model regionalne uprave neoptimalan i neodrživ. Promjena takvog modela preduvjet je svih ostalih reformi. Za ovako malu zemlju previše je imati 575 jedinica lokalne i regionalne samouprave. Mi smo jedna od najcentraliziranijih zemalja u Europi, a novi model mora biti temeljen na nekoliko načela. U prvom redu usvajanje regija, potom defragmentacija, odnosno smanjivanje broja općina i gradova, tj. njihovo grupiranje, nakon toga decentralizaciju financija i administracije. Temeljna teritorijalna jedinica ispod državne razine bila bi regija ili županija kako god da se zove, a imala bi sveučilište, bolnicu itd. Sljedeća jedinica bila bi općina. Sadašnji akteri vlasti ne mogu provesti promjene zbog stranačkog kadroviranja. Mi ne želimo biti dio nekakve dalmatinske regije sa sjedištem u Splitu, jer status regionalnog središta imamo od 9. stoljeća – rekao je za govornicom Matko Bupić te se ponovno obrušio na Vlahušića zbog izjave kako je ‘Pelješki most iluzija za budale’.

10:40 – Ostaje pitanje je li županije postaju regije. Svi župani će potpisati ovu Deklaraciju, a ako sve županije postanu regije tko će reći da jedna županija nema karakteriste zbog kojih je druga opstala. Vidjet ćemo sljedeći ponedjeljak kada bude tematska sjednica o DPDS-u tko će reći da ne želi takva decentralizirana sredstva – rekao je za govornicom gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić.

10:30 -Zalažem se i vjerujem kako ćemo danas mi ovdje donijeti Deklaraciju. Osobno mislim da se moramo suprostaviti izmještanju institucija, ne možemo se bez njih prepoznati kao regija – rekao je Ivo Gjaja na čiji je službeni zahtjev i sazvana sjednica.

10:20 -Ne vjerujem da nema u ovoj vijećnici nitko tko misli da Dubrovnik ne bude regionalno središte. Žalosno je što Vlada predlaže zakon koji Dubrovniku oduzima taj status. Nije dobro što Vlada ne sagledava Grad u takvom smislu. Županijska skupština je prije nekoliko mjeseci raspravljala o tome i donijela deklaraciju koja jamči Dubrovniku taj status. Mi trenutno ne znamo što je to regija, ali što god da bude Dubrovniku mu mora biti središte – rekla je uvodno HDZ-ova Dubravka Šuica

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist