Kultura

Sjećanje Grada u Pilama

Sjećanje Grada u Pilama


Snimke dječjih maškara, Srđa i Orsule, plimni val koji je početkom ljeta 1978. poplavio Batalu ili pak turistički posjet  Dubrovniku onodobnim kruzerom i ekskluzivne snimke posljednje vožnje tramvajem – moći će se vidjeti  u projektu dokumentariste Hrvoja Juvančića „Sjećanja grada: 8mm“ u subotu 27. srpnja od 21 do 00.30 sati u Vratima od Pila,

uz potporu Ureda za kulturu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i VSP videa, te uz suradnju TZ grada Dubrovnika.
 
Projekt istraživanja i javnog prikazivanja filmske i video arhivske građe o Dubrovnikukoji Hrvoje Juvančić provodi već sedmu godinu zaredom , a nakon prošlogodišnjeg, izvrsno prihvaćenog programa „Jedan dan: 27. 7. 1960.“ koji je s pomoću filmova iz Hrvatske kinoteke rekonstruirao  tipičan dubrovački dan te davne godine, ove je godine Juvančić pronašao, i za projekcije pripremio ekskluzivne, nikad javno prikazane  snimke Grada koje su između  1970. i 1980. na 8 milimetarske filmove snimili sami Dubrovčani ili turisti. 
Kamere s 8 mm filmovima bile su preteča današnjih masovnih video kamera i mobitela, a koristili su ih obični ljudi/filmski amateri za bilježenje svojih uspomena ili snimanje zanimljivih javnih događaja koji su znali promaknuti profesionalcima.

Zahvaljujući ljubaznom odazivu brojnih snimatelja iz Dubrovnika, a djelomice i inozemstva, koji su se javili na Juvančićev javni poziv i ustupili mu na profesionalnu obradu svoje 8mm filmove, 27. srpnja u večernjim satima na ulazu od Pila bit će prikazani ovi, „ neotkriveni dragulji dubrovačke filmske baštine“.

Snimke dječjih maškara, Srđa i Orsule (kap. Niko Bratoš), zatim (skoro profesionalno dokumentiran) plimni val koji je početkom ljeta 1978. poplavio Batalu (Dubravko Kaminski),  ili pak turistički posjet  Dubrovniku onodobnim kruzerom (Ilan Harvis), tek su neka od ekskluzivnih filmskih svjedočanstava koja će se moći vidjeti tijekom ovogodišnjeg „Sjećanja grada: 8mm“. No možda i najve-ću povijesnu i filmsko-arheološku vrijednost ima (i za samog Hrvoja Juvančića – novootkrivena) 3 i pol minutna rola filma iz zbirke Lucije Juvančić. 20. ožujka 1970. Lucija Juvančić snimila posljednju, oproštajnu vožnju legendarnog dubrovačkog tramvaja Žućka, koji je nekom neobičnom igrom filmske sudbine, bio (pre)rijetko sniman, pa je novopronađena snimka tim vrijednija.

Zahvaljujući potpori Ureda za kulturu Grada Dubrovnika, Društvu prijatelja dubrovačke starine i VSP videu koji je kao novi partner projekta podupro ovogodišnje „Sjećanje grada“ brojnim dodat-nim projektorima i novim projekcionim rješenjima,
Hrvoje Juvančić kaže : „Sjećanje grada: 8mm“ bit će vizualno veličanstvena posveta svim Dubrovčanima čije će privatne snimke postati dio javne baštine Grada –  kakvog se volimo sjećati:  Grada čiji je prebogati urbano-kulturni život (đusto po mjeri dubrovačkog čovjeka), bio i ostao trajni putokaz i kreativni poticaj generacijama koje dolaze.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist