Natrag
24.3.2019 02:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

“SJEĆAM SE LJUBAVI” Matica hrvatska predstavila zbirku poezije Kate Jerinić

26.8.2014 @ 8:53 Baldo Marunčić Kultura
5;5

Podijelite:

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je zbirku poezije Kate Jerinić „Sjećam se ljubavi“ u atriju Poslijediplomskog središta u ponedjeljak navečer.

Urednik knjige akademik Luko Paljetak kazao je kako ova zbirka nije ni prva za Jerinić, niti prva ili posljednja ljubav.
– Njeni stihovi su izuzetno dobri i jednostavni – rekao je Paljetak, nazvavši zbirku ‘sjajnom i potpuno posebnom’.

– Ovo je zbirka pjesama o ljubavi nakon ljubavi. Ljubavi koja je bila, koja još jest i koja će baš zato dolaziti. Sjećanja knjizi daju sjetan ton, ali ga autorica uspješno izbjegava sažetošću lirskog izričaja te reskošću i iskrenošću do koje joj je uvijek stalo, čak i pod cijenu samoranjavanja – izjavio je Paljetak.

– Ljubav kako je piše i vidi Kate Jerinić javlja se u više tematskih razina. Ona je personificirana. Ljubav je za nju osoba, vodič, družica koja ju je vodila kroz poznato i nepoznato. Ali i sama ljubav živi od vlastitog sjećanja – dodao je Paljetak.

Mariela Marković istakla je kako je predstavljanju knjige pristupila kao ‘obična čitateljica’, a ne kao profesorica hrvatskog jezika.
– Pjesma je mjesto susreta pjesnika i čitatelja i u tom susretu, kao u susretu možebitnih ljubavnika, ljubav i prepoznavanje se ili dogodi ili ne dogodi. A susret sa stihovima bi uvijek trebao biti susret sa sobom – rekla je Marković.

– Jerinić u svojoj zbirci kroz tri ciklusa – Zanosi, Nemiri i Sjene – u kratkim, slikovitim i jednostavnim pjesmama slobodnog stiha nostalgično i čeznutljivo govori o ljubavniku od nekad, vremenu koje je bilo i koje samo kroz stihove opet živi. Govori o gorčini, vlakovima koji odnose, ljubavnicima koji dijele svemir života i svaki put iznova se riječima sastaju – kazala je Marković.

Na kraju, publici se obratila i sama autorica Kate Jerinić.
– Drago mi je da je na promociju došla naša čeljad, ali mi se čini da izgledate nekako potišteno, ili se sjećate i nešto proživljavate, izgledate romantično! Što sam imala reći rekla sam u zbirci, a na vama je da zbirku pročitate i doživljavate vaše ljubavi – rekla je Jerinić.

Promociju je svojim nastupom obogatio Sebastijan Vukosavić.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana