Kultura

“SJEĆAM SE LJUBAVI” Matica hrvatska predstavila zbirku poezije Kate Jerinić

"SJEĆAM SE LJUBAVI" Matica hrvatska predstavila zbirku poezije Kate Jerinić

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je zbirku poezije Kate Jerinić „Sjećam se ljubavi“ u atriju Poslijediplomskog središta u ponedjeljak navečer.

Urednik knjige akademik Luko Paljetak kazao je kako ova zbirka nije ni prva za Jerinić, niti prva ili posljednja ljubav.
– Njeni stihovi su izuzetno dobri i jednostavni – rekao je Paljetak, nazvavši zbirku ‘sjajnom i potpuno posebnom’.

– Ovo je zbirka pjesama o ljubavi nakon ljubavi. Ljubavi koja je bila, koja još jest i koja će baš zato dolaziti. Sjećanja knjizi daju sjetan ton, ali ga autorica uspješno izbjegava sažetošću lirskog izričaja te reskošću i iskrenošću do koje joj je uvijek stalo, čak i pod cijenu samoranjavanja – izjavio je Paljetak.

– Ljubav kako je piše i vidi Kate Jerinić javlja se u više tematskih razina. Ona je personificirana. Ljubav je za nju osoba, vodič, družica koja ju je vodila kroz poznato i nepoznato. Ali i sama ljubav živi od vlastitog sjećanja – dodao je Paljetak.

Mariela Marković istakla je kako je predstavljanju knjige pristupila kao ‘obična čitateljica’, a ne kao profesorica hrvatskog jezika.
– Pjesma je mjesto susreta pjesnika i čitatelja i u tom susretu, kao u susretu možebitnih ljubavnika, ljubav i prepoznavanje se ili dogodi ili ne dogodi. A susret sa stihovima bi uvijek trebao biti susret sa sobom – rekla je Marković.

– Jerinić u svojoj zbirci kroz tri ciklusa – Zanosi, Nemiri i Sjene – u kratkim, slikovitim i jednostavnim pjesmama slobodnog stiha nostalgično i čeznutljivo govori o ljubavniku od nekad, vremenu koje je bilo i koje samo kroz stihove opet živi. Govori o gorčini, vlakovima koji odnose, ljubavnicima koji dijele svemir života i svaki put iznova se riječima sastaju – kazala je Marković.

Na kraju, publici se obratila i sama autorica Kate Jerinić.
– Drago mi je da je na promociju došla naša čeljad, ali mi se čini da izgledate nekako potišteno, ili se sjećate i nešto proživljavate, izgledate romantično! Što sam imala reći rekla sam u zbirci, a na vama je da zbirku pročitate i doživljavate vaše ljubavi – rekla je Jerinić.

Promociju je svojim nastupom obogatio Sebastijan Vukosavić.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist