Kultura

SJAJNA IZLOŽBA U PRIRODOSLOVNOM MUZEJU Koja je veza Freddiea Mercuryja i dubokog mora?

SJAJNA IZLOŽBA U PRIRODOSLOVNOM MUZEJU Koja je veza Freddiea Mercuryja i dubokog mora?

Predstavljamo izložbu ‘Pod pritiskom’, osmu samostalnu izložbu Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik. Autorica izložbe je kustosica Jadranka Sulić Šprem, koja je proteklih šest mjeseci intenzivno radila na njenoj realizaciji. Sama inspiracija za izložbu bila joj je grupa Queen, te njihov hit ‘Under pressure’ ili ‘Pod pritiskom’, a radila ju je zajedno s akademskom slikaricom Dubravkom Tullio.

Tematika izložbe vezana je uz duboku morsku ihtiofaunu, odnosno istraživanje dubokog mora, kao i prilagodbe dubokomorskih organizama. Uz izložbu je tiskan dvojezični, hrvatsko-engleski katalog – kazala je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Ana Kuzman, zahvalivši se Gradu Dubrovniku te Ministarstvu kulture koji su omogućili realizaciju izložbe, te svim sugrađanima koji su svojim donacijama CD i DVD medija doprinijeli osmišljavanju likovnog postava izložbe, njih 10 tisuća komada.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Andro Vlahušić, istaknuvši da ‘kada je netko kreativan i vrijedan, nije bitna veličina, što dokazuje upravo Prirodoslovni muzej, koji radi prekrasne stvari’. Najavio je iznenađenje, koje je bilo više nego izvrsno. Naime, kustosica Šulić Sprem izvela je Freddie Mercury performans prije samog ulaska na izložbu.

Na izložbi su posjetitelji mogli čuti i što je zapravo ‘duboko more’, koje su anatomske prilagodbe dubokomorskih organizama, tko je i kada istraživao dubine, te koliko je uopće duboko Jadransko more i koje vrste obitavaju u Južnojadranskoj kotlini.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist