Kultura

SJAJAN KONCERT DSO-A Kursar oduševio publiku

SJAJAN KONCERT DSO-A Kursar oduševio publiku

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem dirigenta Noama Zura održao je koncert u petak, 21. listopada u crkvi sv. Dominika.

Kao solist u Mozartovom Koncertu za rog i orkestar br. 4 u Es duru nastupio je prvi rog DSO-a, Toni Kursar. Na programu su se našla i Wagnerova Seigfried Idila te Brahmsova Serenada br. 1 u D duru, op. 11.

Dirigent Noam Zur inače je glazbeni direktor Međunarodnog festivala opernih arija „Tino Pattiera“. Od 2001. godine dirigira u renomiranim koncertnim dvoranama i radi s vodećim orkestrima diljem SAD-a, Njemačke, Izraela, Meksika, Argentine, Južne Afrike, Švicarske, Austrije, Francuske i drugih zemalja. Suradnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zura i hornista Tonija Kursara imali smo priliku čuti i prošle godine pri dubrovačkoj praizvedbi Koncerta za rog i orkestar Dubrovčanina Periše Obradovića.

Za koncert u petak navečer, publici su pripremili djela Wagnera, Mozarta i Brahmsa, a osobiti pljesak izmamio je solist Toni Kursar izvevši djelo koje je veliki Mozart posvetio svom prijatelju rogistu. Nakon izvrsne izvedbe, publika ga je pozvala na bis, a to je za ovu prigodu bio Piazzollin Oblivion.

Inače, Kursar je dobitnik prvih nagrada na državnim natjecanjima tijekom svog školovanja, Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te nagrade Ivo Vuljević hrvatske glazbene mladeži. Djelovao je u međunarodnom orkestru mladih YMISO, Mladoj dunavskoj filharmoniji, Junge Philharmonie Salzburg, Mostarskom simfonijskom orkestru, Hrvatskom komornom orkestru, Zagrebačkoj filharmoniji, Nordijskom komornom orkestru i Simfonijskom orkestru Lihtenštajna. Na Universität für Musik und Darstellende Kunst “Mozarteum” Salzburg magistrirao je s odlikom nakon čega se dodatno usavršavao kod uglednih glazbenika. Od 2009. zaposlen kao prvi rogist Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist