Kultura

Šišino djelo otvara sezonu ruske filharmonije

Šišino djelo otvara sezonu ruske filharmonije

Veliko priznanje stiglo je skladateljskom radu Pera Šiše. Prestižna ruska filhramonija iz grada Ulyanovska otvorit će svoj prestižni ciklus „Najveći kompozitori svijeta“ u 2013. godini njegovom 3. simfonijom – „Trijumfalna“.

 
Nakon izvedbi njegovih 2. i 4. simfonije u Kini, još jedno djelo ovog dubrovačkog skladatelja imat će praizvedbu na svjetskim pozornicama. Već je poznat i datum izvedbe, 25. svibnja 2013. godine, kao i dirigent koji će ravnati izvedbom mo. Miran Vaupotić, inače šef dirigent Philadelphia Symphony Orchestra kojeg je i dubrovačka publika upoznala tijekom svibnja kada je ravnao koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Budući se radi o našem autoru, organizatori su željeli i hrvatskog dirigenta.
– Pero Šiša je partituru svoje 3. simfonije poslao Ulyanovsk filharmoniji, velikom ruskom orkestru u kojem je 85 glazbenika. Svake godine onim priređuju ciklus „Najveći kompozitori svijeta“ i kada su dobili Šišino djelo, bili su oduševljeni i iznenađeni. Svoje čuđenje činjenicom da netko danas piše takve simfonije upotpunili su usporedbom s velikim Čajkovskim. Imao sam priliku čuti dva stavka kompozicije i moram priznati kako je na mene ostavila impresivan utisak. Očekujem da ćud do kraja lipnja ću dobiti cijelo djelo. Zapravo za Pera Šišu kao skladatelja nisam imao priliku čuti do ove godine i ostao sam zapanjen činjenicom što Hrvatska ima autora na tako visokoj razini – govori mo. Vaupotić, koji će ravnati izvedbom u Ulyanovsku, gradu na Volgi koji je rodno mjesto Vladimira Iljiča Lenjina.
 
– Dok u Dubrovniku, kao i u cijeloj Hrvatskoj autor treba umrijeti da bi njegovo djelo bilo stavljeno na repertoar, svijet prepoznaje kvalitetu. Ruska filharmonija je oduševljena partiturom koju sam im poslao i već je sve dogovoreno, a krajem lipnja putujem u Ulyanovsk potpisati ugovor. Tijekom svibnja 2013. imat ćemo 15 proba prije ruske praizvedbe moje 3. „trijumfalne“ simfonije – kazao je Pero Šiša, ushićen činjenicom što će se njegovo djelo naći na repertoaru druge po veličini ruske filharmojije.
 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist