DuList IN

Širimo svjetlost! Umjetnici u Lazaretima izrađuju instalacije

Širimo svjetlost! Umjetnici u Lazaretima izrađuju instalacije

Japanska umjetnica koja živi u Hrvatskoj Akiko Sato i talijanski umjetnik Manolo Benvenuti, na poziv kreativne voditeljice Gaelle Gottwald, od prošlog tjedna izrađuju umjetničke instalacije koje će u Lazarete donijeti posebno blagdansko svjetlo s porukom o važnosti zaštite okoliša i izgradnje zajednice.

Proces izrade instalacija počeo je prije tjedan dana, a trajat će do srijede, 21. prosinca 2016., kada će u 19 sati umjetničke instalacije biti službeno predstavljene dubrovačkoj javnosti.

Akiko Sato u posljednje vrijeme radi na vizualnim instalacijama i audio vizualnim projektima, među kojima su i ambijentalni radovi koje često kreira u suradnji s lokalnim zajednicama. U svojim djelima vrednuje proces kao eksperimentalnu socijalnu aktivnost, kroz primjenu lokalnih opisa te narodnih pripovijedaka i kulture. Doselivši u Hrvatsku, svoj rad usmjerava na potragu za „domom“, koji označava samu ulogu i identitet majčinstva. Napravila je „dom“ (šator od čipke) u suradnji s 10 čipkarica iz Lepoglave, čuvenih po tradicionalnom načinu izrade čipke koja se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine čovječanstva. Sato priprema poseban šator ili „teepee“ i za Lazarete.

Benvenutijeva instalacija sastojat će se od velikih galebova načinjenih od metalnih okvira i plastike koja podsjeća da je zaštita mora od vitalnog značaja, posebno za grad poput Dubrovnika koji živi od turizma. Obje instalacije rade se od recikliranih materijala, a cilj im je educirati građane o našem planetu i ljudima koji se bore za njegovo očuvanje.

Foto: Roza Zanini Mozara

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist