Aktualno

SIPA istražuje krivotvorenje dokumenata: Na prijevaru pokušana prodaja vile u Trstenom

SIPA istražuje krivotvorenje dokumenata: Na prijevaru pokušana prodaja vile u Trstenom

Bosna i Hercegovina i Hrvatska još nisu riješile spor u vezi s povratom elitne vile „Aurora“ u Trstenom kod Dubrovnika, koja je u vlasništvu Crvenog križa BiH, potvrđeno je Dnevnom Avazu u Ministarstvu finansija i Pravobranilaštvu BiH. Spor se vodi skoro 20 godina.
Elitna vila na Jadranu, koja je izgrađena između 1905. i 1908. godine i koja je poslije Drugog svjetskog rata postala odmaralište komunističkog vodstva SRBiH, danas zjapi prazna i prijeti joj propadanje zbog nebrige i održavanja. Iščupane su i instalacije za grijanje i hlađenje, odnesen sav skupi inventar, slike, ukrasi… Vila je zarasla u travu, ali je i kao takva zanimljiva je pojedincima koji su je se željeli domaći. Zenit Kelić, pomoćnik ministra financija BiH u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ, rekao je za ‘Avaz’ da je trenutno, kada su u pitanju ova vila i spor s Hrvatskom, status quo.
– Postoji zabrana raspolaganja nad vilom koju je donijela Hrvatska još 1992. godine. Naše je Pravobranilaštvo tražilo ulazak u posjed, ali je sud u Dubrovniku to odbio. Postoji i spor na Županijskom višem sudu, koji još nije okončan – kazao je Kelić.
On ističe da je teško da će Hrvatska tako ustupiti vilu BiH, ali je stava da bi se Sporazumom o sukcesiji ovo pitanje trebalo okončati. Potvrdio je da je bilo raznih priča oko prodaje ove imovine te iznio do sada nepoznate detalje, a to je da su pojedinci iz BiH falsificirali dokumente Ministarstva financija BiH da bi vilu prodali „ispod žita“ i bez znanja države BiH.
– Pokušali su falsificirati naše dokumente, tako da SIPA sada sve istražuje i vodi postupak. Sve su lažirali, i memorandum i pečat Ministarstva financija da bi je prodali, ali na kraju nisu uspjeli. Sad to sve vodi SIPA. To su radili neki naši ljudi iz BiH, to se dogodilo prije nekoliko godina i znam da se to istražuje – rekao nam je Kelić.
S druge strane, Mlađen Mandić, v. d. pravobranioca BiH, rekao nam je da prodaja ove nekretnine ne dolazi u obzir niti je bilo što ova institucija odobrila.
– To je imovina BiH i niko je ne može prodati. Suglasnost ne može dati ni Vijeće ministara, samo Pravobranilaštvo BiH. Mi to nismo ni dali na prodaju. Nikad nismo postigli sporazum s Hrvatskom o nepokretnoj imovini – kazao je Mandić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist