Natrag
23.4.2018 19:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

SIMULACIJA GRADSKOG VIJEĆA Mladi pokazali potencijal za aktivno građanstvo

23.10.2017 @ 23:08 Dulist Aktualno
14;14

Podijelite:

Simulacija sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održana je 23. listopada u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, a u kojoj su sudjelovali dubrovački studenti te učenici Pomorsko-tehničke škole, Turističke i ugostiteljske škole te Gimnazije Dubrovnik.

U simulaciji je sudjelovalo 29 ‘vijećnika’, 4 studenta Sveučilišta Libertas kao predstavnici zainteresirane javnosti te 6 gradskih službenika.

Tijekom trajanja sjednice, mladi vijećnici bavili su se realnim temama koje su detektirali kao teme od interesa tijekom triju interaktivnih pripremnih radionica koje je osmislio Marko Giljača, županijski vijećnik u Skupštini Dubrovačko- neretvanske županije, uz bivše i sadašnje gradske vijećnike Ivana Vigjena, Ljuba Nikolića te Gordana Špera.

Tijekom 4 sata trajanja sjednice, među vijećničkim pitanjima su se našle teme: pristup javnim uslugama za osobe sa invaliditetom, pitanje pitke vode i oborinskih voda, gradskog i prigradskog prijevoza, davanja potpore legalizaciji marihuane te pitanje koncesije za tvrđavu Imperial sa tvrtkom Razvoj Golf. Na vijećnička pitanja odgovarali su aktualni gradonačelnik Mato Franković , predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica te privremeni pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

Tijekom sjednice problematizirale su se i teme gužve na gradskim prometnicama i potreba rasterećenja stare gradske jezgre, potrebe ulaganja u sportsku infrastrukturu, uređenja parka Gradac te obogaćivanja kulturnih i zabavnih sadržaja namijenjenih mladima.

O kvaliteti rada ovih mladih ljudi, osim pohvala od strane aktualnog predsjednika Gradskog vijeća, govori i produljenje predviđenog rada ove simulaciju za više od 1 sata tijekom koje su se mogli čuti argumentirani stavovi, neopterećeni političkim diskursom koji iz prve ruke prepoznaju nedovoljno zastupljena mišljenja mladih u društvu.

Stoga, ovakvi oblici aktivnosti te različiti oblici interakcije između mladih, civilnog društva , obrazovnog sustava i formalne vlasti, temelji su stvaranja društva aktivnih građana. Iako ovom simulacijom završavaju projektne aktivnosti projekta DUMAS, projektni tim ohrabren povratnim informacijama svih uključenih osjeća inspiraciju ali na neki način i obvezu kreiranja sličnih edukativnih sadržaja u budućnosti.

Udruga Bonsai se zahvaljuje svima koji su pomogli i omogućili realiziranje ove simulacije.

Ova simulacija dio je projekta DUMAS – DUbrovački Mladi Aktivno Sudjeluju s ciljem podizanja znanja, motivacije i vještina mladih dubrovčana za aktivno građanstvo kojeg provodi Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai u partnerstvu s Gradom Dubrovnikom, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tekst pripremila: Katarina Capor

Foto: Maro Bošnjak

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana