Crna kronika

SIMOVIĆ: ‘Ova intervencija je jedna od najtežih, nismo ništa vidjeli od dima, činilo se da je sve izgorjelo’

SIMOVIĆ: 'Ova intervencija je jedna od najtežih, nismo ništa vidjeli od dima, činilo se da je sve izgorjelo'

Požar je u potpunosti pod kontrolom, nema više izdimljavanja, ostali smo preventivno iz više razloga da se ne bi što ponovilo, a tragali smo i za unesrećenima – rekao je u obraćanju medijima ovog petka županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

-Ostat ćemo i danas na terenu, obišli smo kompletno sve s policijom. Naši ronioci uključeni su u potragu, ušli su u tunel i provjeravali još jedan dio prema turbinama ne bismo li našli trećeg unesrećenog, ali on nije bio tamo. Kroz noć smo tražili na području Cavtata, sad ćemo ponovno krenuti s pretraživanjem cavtatskog dijela gdje je pronađen drugi unesrećeni – rekao je Simović te istaknuo kako se još ne može potvrditi je li do požara došlo zbog eksplozije.

-S našeg vatrogasnog stajališta mogu reći da je do radnika jako brzo po nastanku požara došao ogroman dim, tj. dimni val. Vjerojatno nije došlo do eksplozije jer je nismo čuli, ali sigurno je došlo do neke reakcije koja je prouzrokovala dim i ogromne su količine čađe – istaknuo je vatrogasni zapovjednik.

Na novinarski upit je li točno da je u HE Dubrovnik bilo 30 radnika koji su netom prije nesreće otišli kući, Simović je odgovorio kako su vatrogascima rekli da je u trenutku nesreće u HE bilo samo devet radnika te da nema tu informaciju.

-Šest radnika izvuklo se kroz tunel. Preostala trojica vjerojatno su probala izdržati što više, sigurno su i oni bili svjesni da je upitno hoće li preživjeti skakanjem u vodu jer je dotok vode bio velik. Ova intervencija je jedna od najtežih, pet je katova, nismo ništa vidjeli ni na jednom katu, a uspjeli smo doći do svakog djela. Tu ima toliko otvora, velik problem nam je bio ugasiti garderobu jer se roba upalila, bila je strašno zahtjevna. Žurili smo da što prije dođemo do unesrećenih – istaknuo je Simović.

Unesrećeni radnici sa sobom su imali određenu zaštitnu opremu. Vatrogasni zapovjednik je istaknuo kako su se kraj mjesta gdje je pronađena odjeća nalazila i dva izolaciona aparata za zrak koji omogućuju nesmetano disanje u zadimljenim prostorijama. U tim je aparatima, rekao je SImović, zraka dovoljno za 30 minuta i to ako je osoba potpuno mirna.

-Puno je toga izgorjelo, gorio je taj vod kabel, kako ga zovu, vatra je ušla u spremište i garderobu. Sinoć je izgledalo kao da je sve izgorjelo, ali kad smo uspjeli izgurati dim, mislimo da ovi glavni dijelovi nisu stradali i da rade jer je opskrba strujom cijelo vrijeme bila u funkciji – naglasio je zapovjednik.

Na upit odakle je požar krenuo Simović je naglasio kako je ekipa za očevid na mjestu događaja, a da su im vatrogasci pokazali ono mjesto gdje im je termokamera u trenutku dolaska na požarište pokazala najveći izvor topline.

-To je dio iza kontrolnog punkta gdje je kada smo počeli s gašenjem bilo oko 260 stupnjeva. Ogromna je to površina, puno katova, donijeli smo i ventilatore da što prije izbacimo dim – zaključio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Pročitajte još

MAJKA TEŠKO OZLIJEĐENOG MALOLJETNIKA ‘Sin mi je mislio da je gotov’

Dulist

OSUMNJIČENI GRAĐEVINARI Radovima u Novoj Mokošici poremetili statiku zgrade na susjednoj parceli

Dulist

31-GODIŠNJAK NANIO TEŠKE OZLJEDE MALOLJETNIKU Potukli se psi, a potom i njihovi vlasnici

Dulist