Grad

SIMEON HARA Voda nije za piće, 26 intervencija vatrogasaca, proglašena crvena uzbuna meteoalarma!

SIMEON HARA Voda nije za piće, 26 intervencija vatrogasaca, proglašena crvena uzbuna meteoalarma!

Nevrijeme, točnije ciklona Simeon koji je danas pogodio šire područje Dubrovnika dao je puno posla dežurnim službama.

Tako iz Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci javljaju kako su danas zbog nevremena i velike količine oborina od 16.20 sati do sada imali osamnaest intervencija, od kojih su neke još u tijeku.

Najviše je bila riječ o ispumpavanju vode iz poplavljenih podruma,poslovnih prostora, suterena, stanova, uklanjanju blokiranih vozila s ceste, pilanju srušenih stabala usljed nevremena.

– Najugroženija područja su bila Kantafig, Šipčine, Obala Stjepana Radića, Lapadska obala i dio Mokošice i Zatona. Na intervenciji su sudjelovali JVP Dubrovački vatrogasci, DVD Rijeka dubrovačka i DVD Zaton s ukupno 30 vatrogasaca i 10 vozila – kažu iz JVP Dubrovački vatrogasci.

Također, za noćas je Meteoalarm jug Hrvatske obojao crvenom bojom, što predstavlja vrlo opasne vremenske uvjete. Po njima, lokalno se očekuju izraženiji pljuskovi s grmljavinom, količina oborine 60-90 mm, dok je vjerojatnost grmljavine iznad 80 posto. Mjestimice vrlo jako jugo, a najjači udar vjetra preko 65 km/h.

Također, iz Vodovoda Dubrovnik javili su kako je uslijed obilne kiše koja je padala tijekom dana došlo do zamućenja izvora rijeke Omble u Komolcu i izvora Palate u Zatonu iznad propisane vrijednosti pa se očekuje pojava mutnoće u vodoopskrbnoj mreži Grada Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina i Elafita.

– Takva mutna voda ne udovoljava Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju (56/13). Preporuča se vodu za piće prije upotrebe pustiti da se istaloži nakon toga bistri dio prokuhati. Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe. Dezinfekcija i kontrola se uredno provode – poručuju iz Vodovoda.

Inače, na društvenim mrežama također je povećana aktivnost, ponajprije turista, koji su razočarani što im je ciklona Simeon pomrsio račune za topli godišnji odmor.

I dubrovački Storm Chasers bili su vrlo aktivni te su na Youtube kanalu objavili i snimku zastoja na Putu Iva Vojnovića, gdje su se dva vozila ugasila zbog nabujalih oborina.

Foto: Instagram/Meteoalarm

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist