Kultura

‘SIMBIOZA’ Izložba skulptura Ivane Komel uskoro u Domu Marina Držića

Samostalna izložba skulptura umjetnice Ivane Komel otvorit će se u Domu Marina Držića idući petak, 30. Rujna, s početkom u 21 sat. Kustos izložbe je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Izložbu čini trinaest skulptura rađenih od cementa, drveta i željeza. Radovi su nastali kao odgovor umjetnice na temu Marina Držića pa među njima nalazimo jasne poveznice s nekoliko Držićevih djela, osobito Dundom Marojem. Zanimljivo je kako autorica ne donosi izravne motive iz njegovih komedija; naime, nema Držićevih likova među skulpturama na ovoj izložbi, ali se njegove ideje odražavaju u skulpturalnim metaforama za škrtost, gramzivost, cinizam, očinstvo i slično. Prolog Dugog Nosa iz Dunda Maroja za autoricu predstavlja sublimaciju Držićeve inteligencije i anticipacije svijeta u nastajanju koji u 20. stoljeću pokazuje lice o kojemu je Držić pisao prije četiri stotine godina.

Iz predgovora katalogu kustosa Marina Ivanovića: „(…) njena skulptura Žena s darom istovremeno figura koja drži predmet. Ako prihvatimo da je taj predmet mozak, odnosno simbol umnosti, inteligencije, onda žena nije samo „s darom“, nego je i „darovita“, dakle nadarena, ona kojoj je dar poklonjen, a ne ona koja ga nosi nekome drugome. Mnoge druge pojednosti na ovim djelima (skulptura Metamorfoza neupitno je žena koja doživljava promjenu; rog – muški simbol) i u autoričinom viđenju vlastitog ciklusa, otkrivaju je kao ženu koja posjeduje osjetljivost prema „ženskom pitanju“, koja gaji posebno poštovanje (štoviše, divljenje) prema ženi i njenoj ulozi u društvu. Kako i ne bi?! Pa i ona sama je žena koja posjeduje veliki kreacijski potencijal, Dar da stvara. Takva analogija mogla bi nas dovesti do zaključka da je ovdje riječ o autoportretu i ne bismo bili u krivu (…)”

Ivana Komel o sebi je zapisala: „Za sve ono što jesam, za sve darovane, sačuvane emocije svojih obojanih snova, a pretočene u stvarnost, zahvalna sam svojoj baki. Rođena sam u Novskoj 1975. godine gdje i danas živim i stvaram… Moja umjetnost i dječja mašta rasle su zajedno sa mnom. Umjetnost je danas moja životna pratilja, a ponekad sam ja njezina. U tom pretakanju, novom kreiranju i oblikovanju ideja u novu vizualnu formu, vodi me trenutni kreativni impuls, kako u odabiru medija, tako i tehnike, ali kroz crtež i slikarstvo ponajprije. Tako su moje dominantne tehnike ulje i akrilik na staklu. Radove sam izlagala na mnogim skupnim izložbama (njih dvadesetak) u Hrvatskoj. Samostalne izložbe sam imala u Novskoj 1993., 1997., 2000., 2004. i 2013. godine, u Sisku 1997. godine, u Zagrebu 2001. i 2011. godine, u Dubrovniku 2012., 2013. i ove 2016. godine. Izradila sam i nekoliko ilustriranih naslovnica za knjige. Također u oživljavanju svojih ideja pronalazim se i kroz trodimenzionalna oblikovanja gdje koristim razne industrijske materijale, bijeli portlandski cement, gips, željezo, žicu te organske materijale koje pronalazim u prirodi. Bavim se i dizajnom, izrađujem ogledala i nakit u tiffany i kombiniranoj tehnici. Također volim dizajnirati odjeću pa tako izrađujem modele za modne revije i kostime za predstave, a radim kao i šminker i stilist u suradnjama s mnogim fotografima.“

Pročitajte još

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana ‘Kate Kapuralica’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija