Županija

SILVIO NARDELLI UZ DAN OPĆINE Željno iščekujemo hotelske investicije u Kuparima i Platu

SILVIO NARDELLI UZ DAN OPĆINE Željno iščekujemo hotelske investicije u Kuparima i Platu

Povećanje vrtićkih kapaciteta, poboljšanje standarda u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, izgradnja potrebne komunalne infrastrukture, ali i prestižnih hotelskih kompleksa poput Four Seasona u Kuparima i Hotela Plat, samo su neki od velikih projekata i investicija na kojima se trenutno radi u Župi dubrovačkoj. O daljnim planovima, korištenju sredstava Europske unije, ali i turističkom razvoju za DuList, a uz Dan Općine Župa dubrovačka, razgovarali smo sa župskim načelnikom Silvijom Nardellijem.

Dan Općine prilika je za osvrnuti se na proteklo razdoblje. Koji su važniji projekti realizirani na području Župe dubrovačke?
U Proračun Općine Župa dubrovačka kao i svake godine uvršteni su brojni projekti s ciljem poboljšanja uvjeta življenja kako po pitanju izgradnje komunalne infrastrukture tako i predškolskog odgoja, osnovnoškolskog obrazovanja, sporta i kulture. Naglasak ponajviše stavljamo na komunalnu infrastrukturu. Što se tiče predškolskog odgoja, u ovoj kalendarskoj godini smo se angažirali u programu poboljšanja uvjeta za predškolske ustanove pa smo tako iz fondova eU dobili ukupno 12,5 milijuna kuna putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za Dječji vrtić Župa dubrovačka. Program traje 30 mjeseci i poboljšava uvjete rada u vrtiću, a u to je uključen produženi boravak do večernjih sati, rad vikendom te će djeca biti smještena u manje grupe. Tako će se postići bolji uvjeti kako za djecu tako i za zaposlenike vrtića. Kroz program imamo i mogućnost zapošljavanja preko 20 dodatnih osoba uz stručno-razvojni tim psihologa, pedagoga i logopeda. Iz fondova Europske unije osigurana su nam sredstva za još neke projekte. Prije nekoliko smo dana dobili mogućnost ugradnje besplatnog interneta u sklopu projekta WiFi 4 eU za jedno od naselja i to će najvjerojatnije biti Srebreno. Dobili smo i sredstva za izgradnju dječjeg igrališta kraj zgrade Općine za potrebe Dječjeg vrtića Župa dubrovačka. Također, u suradnji s općinama Konavle i Dubrovačko primorje dobili smo nešto malo manje od 500 tisuća kuna za izobrazbu stanovništva po pitanju gospodarenja otpadom.

Spomenuli ste kako Općina naglasak stavlja na rješavanje problema komunalne infrastrukture. Koji će se sve projekti realizirati po tom pitanju?
Između Vodovoda Dubrovnik i naše Općine u suradnji s Hrvatskim vodama pripremljen je projekt ‘aglomeracija’ Župa dubrovačka vrijedan oko šest milijuna kuna, a odnosi se na projektiranje cjelokupne kanalizacijske mreže Župe i svih crpnih stanica, konačno i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a rješava pitanje cjelovite vodoopskrbe Župe. Govorimo, naravno, za sada o projektnoj dokumentaciji za aglomeraciju. Za početak gradnje kanalizacije Čibače osigurali smo sredstva s čime očekujemo započeti do kraja ove godine, a tu je i obećanje Hrvatskih voda da će nam taj projekt pomoći. Time ćemo riješiti odvodnju naselja Čibača i Poslovne zone. Osiguran je i novac za kupnju zemljišta između Ulice dr. Ante Starčevića i Kupara gdje ćemo izgraditi kanalizacijski kolektor za Čibaču, a ujedno će se tako stvoriti i pješačka komunikacija kao i cesta koja će služiti za redovno održavanje kanalizacijske mreže. U planu je i završetak ulaganja u šetnicu u Srebrenom ispod Sheratona. Imali smo problema s isporučiteljem materijala za njezino popločavanje. Završena je tako kako jest, ali cijela će situacija trajati još neko vrijeme. Ove godine planiramo nastaviti i s uređenjem Ulice dr. Ante Starčevića i Puta Pera Kojakovića.

Ove godine u Župi se dosta toga napravilo i po pitanju prometa. Koje su još kritične prometne točke i kako popraviti situaciju?
Već je izgrađen kružni tok u Mlinima, a nakon turističke sezone planiramo izgradnju nogostupa i javne rasvjete uz državnu cestu D8. Izvode se i radovi koje financira Općina i dijelom Hrvatske ceste, a radi se o projektu gdje će se na pojedinim mjestima postaviti pješački prijelazi i svjetlosna signalizacija. Cilj je olakšati pješacima prijelaz preko državne ceste, a radi se o šest lokacija – na Dupcu, Čibači, Popolici, Trgovištu, Astarei i Platu. Radi se o projektu ‘betterment’ koji podrazumijeva poboljšanje uvjeta na cesti. Natječaj kod Hrvatskih cesta, nažalost, nije još uvijek ugovoren, ali očekujem da će vrlo skoro. Što se tiče projektiranja, na široj dionici kroz Župu u to bi bila uključena sanacija skretišta, pokosa, rješavanje oborinske odvodnje, sanacija kolnika, postavljanje javne rasvjete i rješavanje preostalih nelegalnih prilaza državnoj cesti D8. Semafori, signalizacija i pješački prijelazi prvi su dio cjelokupne priče i vjerujemo da će se ostvariti kroz sljedećih mjesec dana. Ostalo ćemo projektirati u hodu i nadam se da ćemo prve pozitivne učinke tog projekta vidjeti sljedeće godine. Državna cesta je frekventna i nesigurna. Prije nekoliko dana promet je u Platu stajao na mjestu dva sata zbog prometne nesreće. Također, veseli me činjenica da ćemo ovog četvrtka sudjelovati na prezentaciji studije brze ceste između granice s Crnom Gorom i čvora Osojnik koja cijelom duljinom prolazi kroz Župu dubrovačku. Već smo na tu temu razgovarali, a sada je studija konačno završena. Veseli nas i što je Vlada na sjednici u Dubrovniku u veljači upravo ovaj projekt proglasila strateškim. Situacija je uistinu poprilično dramatična, nemamo od Mlina pa sve do Zvekovice nikakve alternative pa bilo kakva nesreća ili zastoj ima strahovite posljedice. Željno očekujemo da se taj projekt realizira, znamo da je pred nama niz godina do njegove realizacije. Prema procjeni radi se o minimalno osam godina za izradu cjelokupne dokumentacije, otkupa zemljišta i izgradnje.

U posljednje vrijeme najveće investicije u hrvatskom turizmu najavljene su upravo u Župi dubrovačkoj. Kakve su posljednje informacije po pitanju dolaska Four Seasonsa u Kupare, ali i izgradnje hotelskog kompleksa u Platu?
Nažalost, od 2014. kad je Sheraton izgrađen s pripadajućim objektima, zatim Hotel Mlini, rekonstruirana Astarea, nismo imali značajnije investicije. Zato željno iščekujemo investicije u ugostiteljski kompleks Kupari i hotelski kompleks Plat. Po pitanju Kupara, situacija ide svojim tijekom, radimo urbanistički plan, u stalnoj smo komunikaciji s investitorom. Oni rade na projektnoj dokumentaciji. Očekujem da će nakon dovršetka ovogodišnje turističke sezone investitor krenuti s rušenjem objekata u Kuparima. Za sve to treba vremena. Zadovoljstvo nam je što su Kupari privatizirani po modelu zakupa državnog zemljišta. Što se tiče kompleksa u Platu, on je dosta ovisan o događanjima vezanim za Agrokor. Situacija se za sada, nažalost, ne miče s mrtve točke, a kompleks funkcionira sa znatno manjim kapacitetom nego što ga je imao u onim posljeratnim godinama, prije najave ove investicije. Dogodile su se stvari koju su ponešto zakočile projekt. Očekujemo da se i ova investicija pokrene iako, nemamo još nikakvih najava.

Župa dubrovačka sve se više turistički razvija, primjetan je i porast privatnog smještaja. U kojem smjeru Općina planira dodatno razvijati turizam u Župi?
Što se tiče Kupara, sve je jasno definirano, zna se točno što investitor tu može napraviti. Veseli nas što ćemo imati ‘visokokategornika’ u Župi. To nam je garancija da ćemo imati nešto što Hrvatska još uvijek nema. Po pitanju Plata teško je govoriti. Tko će u konačnici biti taj investitor, teško je reći. Što se tiče činjenice da iz godine u godinu privatni smještaj u Župi značajno raste, ima to svoje dobre i loše strane. Iako imamo potencijal za razvoj turizma, sve ima i svoje granice. Teško je iz godine u godinu s porastom privatnog smještaja održavati popunjenost hotelskog smještaja kao i u ostatku Hrvatske.

Što se trenutno događa s izborom novog direktora Turističke zajednice Župe dubrovačke?
Završen je natječaj na koji se javilo 11 kandidata. Povjerenstvo formirano od članova vijeća Turističke zajednice je otvorilo ponude te utvrdilo kako pet kandidata nije zadovoljilo uvjete, a šest ih je dobilo priliku ispred cijelog vijeća TZ-a održati prezentacije i izložiti svoju viziju rada Turističke zajednice. Vijeće je tajnim putem izabralo tri kandidata, od čega je u završnom krugu natjecanja izabran jedan kandidat. Međutim, jedan se drugi kandidat žalio te je pokrenuta procedura u Ministarstvu turizma. Očekujemo da će se što skorije Ministarstvo očitovati o valjanosti kandidata. Vijeće je nedvosmisleno dalo prednost jednom kandidatu koji ima sve uvjete, ali pričekajmo da Ministarstvo kaže svoje.

Kako napreduju radovi na groblju Dubac? Prilikom posljednjeg obilaska najavljeno je kako će groblje biti u funkciji krajem 2021. godine.
Radovi na groblju Dubac idu svojim tijekom i baš su ovih dana završeni svi radovi na zidovima unutar obuhvata groblja kojim su formirani platoi za buduće groblje. Za 10-tak dana započet će i radovi na nastavku izgradnje južnog potpornog zida i njihov se završetak očekuje krajem ljeta. Također se trenutno obavljaju i radovi na postavljanju zaštitne mreže na pristupnoj cesti za buduće groblje. Nakon što smo krajem prošle godine dobili pravomoćnu lokacijsku dozvolu za čitav obuhvat groblja, trenutno smo u postupku ishođenja građevinske dozvole za 1. etapu (cca 900 m ceste s dva velika parkirališta, trafostanica i čitava infrastruktura na koju će se priključiti objekti na groblju). S tim radovima očekujemo započeti na jesen, nakon što provedemo postupak javne nabave. Paralelno s tim u pripremi smo natječaja za izradu glavnog i izvedbenog projekta 2. etape (svi objekti na groblju i grobna polja) te ishođenje građevinske dozvole za 2. etapu očekujemo krajem ove ili početkom sljedeće godine. Nakon što istu dobijemo, pozvat ćemo sve zainteresirane građane i provesti upravni postupak kojim ćemo dodijeliti grobna mjesta na korištenje. Suradnja s Gradom Dubrovnikom je odlična i ove godine smo u proračunima za aktivnosti na groblju Dubac predvidjeli zajednička sredstva u iznosu od 7,4 milijuna kuna. Ukoliko sve bude prema predviđenim planovima, realno je za očekivati da se izgradnja završi do kraja 2021. godine ili početkom 2022.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist